Een biologische proeverij

Is biologische wijn lekker? Twee vinologen buigen zich over zes flessen, van natuurwinkels en supermarkten, met een prijs tot vijftien gulden per fles en op advies van de winkelier....

Edwin Raben, sommelier bij restaurant De Zwetheul in Delft, wordt internationaal geprezen om zijn proefvermogen: 'Bij biologische wijn spat de gezondheid er vanaf.' Hein Sas, vinoloog met een milieukundige achtergrond, is betrokken bij de oprichting van een stichting tot bevordering van biologische wijnbouw: 'Ze zijn als het goed is, voller en fruitiger, net als biologische tomaten.' De heren proeven blind en kennen herkomst noch prijzen.

De eerste wijn is een Cotes-du-Rhone uit 1997 van Albert Heijn (7,95 gulden). 'Een correct glas wijn', oordeelt Raben, 'veel bessen, en ook leer en kruiden.' Sas vindt hem wat 'dun en branderig.' Een unaniem vonnis over de tweede fles, de Italiaanse Santa Lucia (1997), 9,95 gulden bij de natuurwinkel. 'Dit kan echt niet; door de droge tannines is ie niet uit mijn mond te beitelen', zegt Sas. 'Hier is iets vreselijk misgegaan', vindt ook Raben. 'De slechtste die erbij zit. Hebben ze de pitten meegeperst?'

Grote verrassing bij de derde wijn. 'Mooie geur van rood fruit, compact, heeft ruggengraat', zegt Raben. 'Proef je dat scherpe paprikaatje?', vraagt Sas. 'Hij smaakt lekkerder dan ie ruikt.' Het is de Bulgaarse Donau Region van supermarkt Konmar (4,95). 'Ongelofelijk', zegt Raben. 'Geen geld, wat leuk.' De vierde wijn is weer van de natuurwinkel, Château Moulin de Peyronin 1996. Een bordeaux van 13,75 gulden. 'Karton', zegt Raben resoluut. 'Vormt slijm, een chemische lucht.' Sas is minder terneergeslagen. 'Beetje vegetaal, maar de chocolade-nasmaak bevalt me wel.'

Nummer vijf is de oudste uit de serie: uit 1994, een Premières cotes de Blaye, nabij Bordeaux, voor 14,95 gulden bij de natuurwinkel. 'Onplezierig bittertje na eerste tonen van jam', noteert Sas. Raben proeft naast het bittertje ook 'iets dierlijks'. 'Hou ik wel van.' Ten slotte El vino de los Cónsules de Roma (1996), een Spaanse wijn van 12,35 gulden opnieuw van de natuurwinkel. 'Wat krenterig en verroest', zegt Raben. 'Vervelende bijgeur van lijm', aldus Sas, 'alleen naar de fonkelende kleur zit ik met plezier te kijken.'

Conclusie: supermarkt verslaat natuurwinkel, zeker als de prijs in acht wordt genomen. 'Vermoedelijk komen deze wijnen van coöperaties, en die maken wijn in grotere hoeveelheden en daarom van stabielere kwaliteit', zegt Edwin Raben. 'Bij de anderen mis ik vakmanschap in de vinificatie.' Hein Sas vindt dat in het biologische circuit meer vinologen kritischer naar de wijn moet worden gekeken. 'Over de hele linie valt de kwaliteit me tegen. Ik mis de volheid van biologisch geteeld fruit.'

'De extra kwaliteit van de biologische druiven komt pas tot zijn recht wanneer men voldoende aandacht aan het wijnmaken heeft kunnen besteden. Dat is pas in het segment van rond 25 gulden', stellen de vinologen. Dus het advies voor wie niet eindeloos wil proeven en proberen: koop bio-wijn onder een tientje of boven een geeltje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden