Een bijzonder en tegelijk ook heel gewoon mens

Wie is deze auteur? Leo Verheul (1954) is Rotterdammer, supporter van Sparta, journalist (Vrije Volk, Voetbal International, Panorama) en tv-maker (Die twee: nieuwe koeien en Studio Spaan)....

Paul Onkenhout

Werkte Rijkaard mee aan de biografie? Nee. Voor het boek putte Verheul uit archieven van kranten en tijdschriften en uit eerdere interviews van hemzelf met Rijkaard. Daarnaast sprak hij met niet nader genoemde familieleden en vrienden en kennissen van Rijkaard uit de voetbalwereld.

Gaat Verheul diep? Niet zo diep als Rijkaard verdient. Verheul blijft aan de oppervlakte. Zeven pagina’s over de periode van Rijkaard als bondscoach, twee pagina’s over Rijkaard als trainer van Sparta, dat duidt niet op diepgang. In het persbericht wordt aangekondigd dat het boek 250 pagina’s dik zal zijn. Het zijn er bijna 100 minder geworden. Kennelijk is Verheul in tijdnood gekomen, want het boek moest natuurlijk voor het EK worden gepubliceerd. Wat hem niet slecht uitkomt, is dat Rijkaard vorige week te horen kreeg dat hij geen trainer van Barcelona mag blijven. Goed voor de publiciteit.

De biografie, is de pretentieuze ondertitel. Het is ook een biografie. Maar misschien had het beter een portret genoemd kunnen worden.

Leren we Rijkaard beter kennen? Het beeld hoeft niet te worden bijgesteld. Hooguit wordt het scherper. Over Rijkaard is altijd veel onzin beweerd. Dat had hij een beetje aan zichzelf te wijten, want Rijkaard hield privé en werk graag gescheiden en gaf zich in interviews zelden bloot.

Een bijzonder mens. En tegelijkertijd een heel gewoon mens. Daar nam de sportpers echter jarenlang geen genoegen mee. Over de zieleroerselen van Rijkaard werd druk gespeculeerd, met als dieptepunt een interview in Elsevieronder de kop ‘Poëet tussen de macho’s’. Rijkaard is geen poëet.

Wat is hij wel? Onafhankelijk. En waakzaam. Hij blikt liever vooruit dan terug en het laat hem koud hoe de buitenwereld over hem denkt.

Onthullingen? Geen grote, maar bijvoorbeeld de reconstructie van de handtekening die Rijkaard als Ajacied zette onder een contract van PSV, is verhelderend. En Verheul doet een buitenechtelijke affaire van Rijkaard in Barcelona uit de doeken. ‘Was Frank Rijkaard ineens zo verliefd geworden dat hij zijn omgeving en de werkelijkheid uit het oog had verloren? Was het een kortstondige flirt van een man met een midlifecrisis? Of betrof het iets blijvends en sloeg hij in zijn persoonlijke leven een nieuwe weg in?’

Oh. En terloops wordt gemeld dat Ronaldinho de verlokkingen van het nachtleven niet kan weerstaan en zelfs een alcoholprobleem heeft.

Als trainer van Barcelona heeft Rijkaard hem desondanks altijd in bescherming genomen. Typisch Frank Rijkaard.Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden