Column

Een Big Mac bij het Vaticaan, dat wordt smullen

Van mormonen tot boeddhisten en van christenen tot baptisten verklaart Max Pam de beleving, de folklore en de uitvoering van religieuze rituelen.

De zegen van de paus bijwonen met een hamburger in de hand, wordt binnenkort mogelijk. Beeld anp

Op de wereld zijn tien landen waar je geen McDonald's zult vinden, te weten: Barbados, Cambodja, Kazachstan, Nepal, Noord-Korea, Seychelles, Syrië, Vaticaanstad, Vietnam en Zimbabwe. In Noord-Korea komt een Amerikaans bedrijf niet binnen, in Cambodja en Vietnam worden oude wonden opengereten, in Syrië woedt oorlog, in Zimbabwe is een demente bejaarde aan het bewind, in Nepal is een hamburger te duur en op Barbados en de Seychelles schijnen ze het eenvoudigweg niet lekker te vinden. En dan heb je nog Vaticaanstad, waar onlangs de kogel door de kerk is gegaan - onvermijdelijke woordspeling - zij het dat de beslissing niet zonder bisschoppelijke oppositie tot stand is gekomen.

Al langere tijd was bekend dat McDonald's een filiaal wilde openen bij het St. Pietersplein. Het was Fox News, dat met de primeur kwam. Inmiddels zijn de onderhandelingen afgerond en mag McDonald's een monumentaal pand betrekken, vanwaar je bijna de St. Pietersbasiliek kunt zien. De huur bedraagt 30.000 euro per maand en dat is in deze moeilijke tijden een welkome aanvulling op de begroting van het Vaticaan. De zegen van de paus bijwonen met een hamburger in de hand, wordt binnenkort dus mogelijk.

Maar het geloof vaart niet bij geld alleen. Volgens The Guardian zijn meerdere kardinalen 'rood aangelopen', toen zij het nieuws hoorden. Andere kranten hadden het over paarse gezichten, want dat is binnen de rooms-katholieke kerk de kleur van inkeer en bezinning. Boos waren vooral de zes kardinalen die door de verhuur schuin boven de hamburgertent komen te wonen. In een van die aangrenzende appartementen werkte ook Benedictus XVI, toen hij nog geen paus was. De getroffen kardinalen vrezen niet alleen dat het afgelopen zal zijn met de rust, maar ook dat hun gedachten voortaan worden verstoord door onaangename geuren.

De zes zijn inmiddels in La Repubblica bijgevallen door de machtige kardinaal Elio Sgreccia, die de verhuur 'pervers' noemde. Tevens sprak hij van 'een gebrek aan respect voor architectonische tradities'. Tegenover kardinaal Sgreccio staat kardinaal Domenico Calcagno, hoofd van de APSA, oftewel van de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel. In die functie is Calcagno verantwoordelijk voor de verhuur aan McDonald's. Hij ziet niets verkeerds in de hamburgerdeal, want zelfs rond het St. Pietersplein moet de kerk met haar tijd mee. Sterker nog: Calcagno heeft ook een overeenkomst gesloten met Hard Rock Cafe, waarbij in het contract wel de voorwaarde is opgenomen dat geen muziek te horen zal zijn waarin de duivel wordt geprezen.

Vreemd genoeg heeft de deal met McDonald's bij de kardinalen meer commotie opgeleverd dan de deal met Hard Rock Cafe. Je zou eerder het tegenovergestelde verwachten, want de stap van gregoriaans naar hardrock lijkt groter dan die van pasta naar Big Mac. Voor dat verschil zijn verschillende verklaringen.

Ten eerste schijnt Franciscus van rock te houden. Niet lang geleden heeft hij een popplaat met eigen spirituele teksten uitgebracht. Ten tweede komt hij uit Zuid-Amerika. Anders dan de Italianen, voor wie de keuken heilig is, zal hij minder moeite hebben met hamburgers. Overigens moeten de Italianen niet te veel zeuren, want er zijn drie McDonald's in Rome, dus waarom niet eentje in het Vaticaan?

En ten slotte heeft elk geloof zijn eigen spijsvoorschriften. Er is een tijd geweest dat katholieken op vrijdag vis aten. Daarom vrijdags op het menu bij McDonald's in Vaticaanstad: Royal Fish en McCod. Dat wordt smullen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden