Een bezoek aan de wachtkamer van de Vechtdalcoalitie

Bij Azmani en Von Martels in de wachtkamer van de politiek.

Ariejan Korteweg Beeld
Ariejan KortewegBeeld

Door de glazen wand is te zien hoe Kamerleden Malik Azmani (VVD) en Maurits von Martels (CDA) aandachtig luisteren. Niet naar elkaar, maar naar een oudere heer die met zijn rug naar ons toe zit. Wat hij vertelt, is niet te horen.

Azmani en Von Martels wonen in Dalfsen, op een steenworp afstand van elkaar. Hier, in Herberg De Klomp in Vilsteren, een weids dorp dat bij een landgoed hoort, houden ze eens per maand op zaterdagochtend spreekuur. De Vechtdalcoalitie noemen ze zich voor de gelegenheid, met een knipoog. De wachtkamer, aan deze kant van de glazen wand, zit vol. De Kamerleden vinden dit 'een transparante plek', hun echtgenotes zorgen voor koffie en thee.

Een van de wachtenden is Hendrik Jan Scherpenkate, pluimveehouder in Dalfsen. Een man met een missie: hij ziet zichzelf als de enige met een heldere kijk op de infrastructuur van Overijssel. Die zit op slot, vindt hij, en de sleutel die werkt, is verbreding van de N36. Alle tijd die niet naar z'n kippen gaat, besteedt hij aan het uitventen van die visie. Tot dusver is dat volgens zijn eigen berekening 6.500 uur. Hij doet dat in z'n eentje, anders krijg je maar concessies. 'Ik heb niet meer dan lagere school. Maar ik kan praktijk en logica bij elkaar brengen, dan win je altijd.' Bovendien: 'Alles wat ik zeg, klopt. Dat is m'n handelsmerk.' En nog iets: 'Wie mij eenmaal gesproken heeft, vergeet me niet meer.'

J. Sterken uit Arriën is ook landbouwer, hij produceert noten en houdt biologische varkens. In een blauw mapje heeft hij een brief voor de Kamerleden. Hij komt zoiets als 'boerenerfgoed' bepleiten; gebieden in beekdalen zoals hier, waar de landbouw de regie weer moet overnemen. Zodat de stedeling kan blijven zien wat de oorsprong van de beschaving is: boerennederzettingen op vruchtbare grond. Sterken vergelijkt de positie van boeren met die van indianen: ze dreigen te worden uitgeroeid.

Spreekuur in herberg de Klomp Beeld
Spreekuur in herberg de KlompBeeld

En dan is er Willem Bol. Leunend op een stok kwam hij binnen. Op de vraag wat hem hier brengt, heeft hij een bondig antwoord: 'Ik ben dakloos'. Tot 2009 was Bol tv-personality: Showmasters en Zo vader, zo zoon. Later werd hij tv-producent, maakte Domino D-Day. Nu woont hij met vrouw, hond en dochter van 17 in het vakantiehuisje van een vriend in Heino. In 2009 kreeg hij een hernia, in 2013 zette de verzekeringsmaatschappij zijn uitkering stop en daarna ging het van kwaad tot erger: boven op de hernia kwamen parkinson, depressies, burn-out, diabetes. Bij de rechter vecht hij een schuld van bijna een half miljoen aan.

'Ik ben de schaamte voorbij', zegt hij en laat z'n gebit zien: boven en onder ontbreekt een tand, afgebroken door de stress. Wat hij van de Kamerleden verwacht? 'Ik kom voor iedereen die slachtoffer is van verzekeringsmaatschappijen.'

Willem bol: 'Ik ben dakloos' Beeld
Willem bol: 'Ik ben dakloos'Beeld

Azmani en Von Martels hebben inmiddels ook Johan Warmelink gesproken, boer en voetbaltrainer, die een groot vel papier met een elftal-opstelling meebracht: metafoor voor zijn plan om fosfaatuitstoot te meten. Ze kregen ook een jonge vrouw op spreekuur die pleit voor meer geld voor de zwaar geestelijk gehandicapte patiënten met wie ze werkt. Ze wil niet met haar naam in de krant; haar directeur weet van niets.

Dan is Scherpenkate aan de beurt. Hij praat luid, laat zich het woord niet ontnemen, slaat desnoods met de vlakke hand hard op tafel: 'Vinden jullie mij arrogant soms?' Maar op weg naar buiten geeft hij me een knipoog. Fantastisch leuke mensen, oordeelt hij, mild ineens. 'Als je wat wilt bereiken, moet je goed uit elkaar gaan. Zolang de eerste schop niet in de grond is, kun je wat veranderen.' Dat hij de laatste keer PVV stemde? Ach, dat kan zo weer veranderen.

Scherpenkate, Azmani, en Von Martels (v.l.n.r) Beeld
Scherpenkate, Azmani, en Von Martels (v.l.n.r)Beeld

Toezeggingen krijgt hij niet, wel belooft Azmani de N36 nog eens onder de aandacht te brengen. 'Ik doe aan verwachtingsmanagement', zegt Azmani als de laatste bezoeker weg is, een uur later dan de bedoeling. 'Je wilt mensen niet teleurstellen. En ik maak duidelijk wat het Rijk is, en wat de provincie of de gemeente.' Von Martels: 'Het is mooi dat we allebei van een coalitiepartij zijn. Maar anders hadden we dit spreekuur ook gedaan.'

Voor melkveehouder Von Martels, met voorkeurstemmen in de Kamer gekomen, is Den Haag 'een noodzakelijk kwaad'. 'Het gaat om wat ik ophaal in de rest van het land.' Dat ziet Azmani toch anders: 'Ik hou van die Haagse hectiek. Maar dit helpt de cirkel te doorbreken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden