Een betrekking als een avontuur

Meer dan duizend mensen leek het wel wat: beheerder worden van slot Loevestein. Een stel uit Breda werd uitverkoren en kreeg zaterdag de sleutel.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

POEDEROIJEN - Met een stralend gezicht en de grote antieke sleutel van de toegangspoort in de hand staat Tim Schrijver (38) zaterdag de pers te woord, terwijl de ondergaande zon over het water van de Waal achter slot Loevestein strijkt. Hij is nu nog conciërge op de kunstacademie in Breda, maar over een paar maanden wordt hij kasteelbeheerder van het eenzame, ruim zes eeuwen oude rijksmonument.

Een droombaan vindt hij het, en bang voor het isolement is hij niet. Hij gaat samen met zijn partner Renate Vos (37) wonen in de kleine dienstwoning in het pittoreske straatje met oude soldatenhuisjes vlak voor het slot.

'Als alle bezoekers weg zijn en ik de deur van de vesting heb gesloten, leven we in ons eigen dorpje. We kunnen om de vesting gaan wandelen met de hond', zegt Schrijver. 'Het is een avontuur: de omgeving, de rust, de historie. Met vakantie zoeken we ook altijd de eenzame plekjes op.'

Ruim een half jaar geleden zette directeur Ien Stijns de vacature open: beheerdersechtpaar gezocht voor slot Loevestein. Het liep werkelijk storm. Stijns organiseerde een informatiebijeenkomst, waarop 250 belangstellenden afkwamen. Uiteindelijk kreeg ze niet minder dan 840 sollicitatiebrieven, en moest ze maar liefst 1.300 cv's 'doorploeteren'.

Tegenover de sollicitanten wees Stijns vooral op de nadelige kanten van de betrekking, in een poging door 'de romantiek' van de vacature heen te prikken. Het is hard werken: met enige regelmaat gaat de alarminstallatie 's nachts af - de vesting telt bijna 150 brandmelders. Even een avondje naar theater of bioscoop is er niet meer bij: het kasteel moet permanent bemand zijn.

Bij hoogwater is het slot soms wekenlang niet over de weg bereikbaar. Het eerste huis in de omgeving staat vijf kilometer verderop, de eerste winkel acht kilometer.

'Het werk van kasteelbeheerder is niet zo moeilijk - dat kan eigenlijk iedereen met een beetje common sense wel', zegt Stijns, die sinds het vertrek van het vorige beheerdersechtpaar - tien maanden geleden - tijdelijk de honneurs waarneemt. 'Maar het is de combinatie met het wonen die het lastig maakt. Slot Loevestein is een van de mooiste plekjes van Nederland, maar het heeft soms veel weg van een gevangenis.'

Van alle sollicitanten hebben er vier stellen 'proefgedraaid' op het kasteel. Uiteindelijk werd het Bredase stel uitverkoren. Schrijver wordt officieel kasteelbeheerder, betaald conform de cao voor rijksmusea. Vos, die ontwerper is, gaat als partner de suite and breakfast in de voormalige commandeurswoning in de vesting runnen.

Ze hebben er zin in. 'Elke dag zal anders zijn. Het zal geen sleur worden om naar je werk te gaan. Nou ja, je woont eigenlijk al op je werk', glundert Schrijver.

Van conciërge op een onderwijsinstelling wordt hij nu conciërge op een eeuwenoud kasteel. Wat hij verwacht van zijn nieuwe baan als kasteelheer? 'Het belangrijkste is natuurlijk het openen en sluiten van de poort. Maar je hebt een hele waslijst aan dingen. Beamers en computers aanzetten, letten op de veilligheid, kapotte lampen vervangen, evenementen plannen, draaiboeken maken, vergaderen met vrijwilligers.'

Het museum heeft het financieel moeilijk - de rijkssubsidie is met twee ton gekort. De directie hoopt met nieuwe initiatieven, vooral op horeca-gebied, meer geld binnen te halen. Stijns: 'Het kasteel is een mooie feestlocatie.' De nieuwe kasteelbeheerder heeft daarover ook ideeën, maar houdt die nog even voor zich: 'Ik ga als nieuwkomer niet meteen bam-bam-bam zeggen.'

Gearmd lopen de nieuwe kasteelheer en -vrouw over de loopbrug en de aarden wal van het kasteel, waaruit ooit de rechtsgeleerde Hugo de Groot wist te ontsnappen in een boekenkist. Ze beseffen dat ze voor een enorme carrière- en levensverandering staan. 'We wonen nu midden in de stad', zegt Vos. 'Maar het is hier ook weer niet het einde van de wereld. Er is hier zelfs wifi.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden