LezersbrievenDinsdag 5 februari

Een beter milieu bereiken we door als maatschappij samen te werken

De lezersbrieven van dinsdag 5 februari. 

Belgische scholieren,maar ook steeds meer studenten,  demonstreren in Brussel voor het klimaat. Beeld Guus Dubbelman
Belgische scholieren,maar ook steeds meer studenten, demonstreren in Brussel voor het klimaat.Beeld Guus Dubbelman

Brief van de dag: Mijn petje af voor een beetje respect

Hoe serieus moet ik het nemen als men in deze krant oproept maar niet naar minister Slob te luisteren? Of dat een leerling zegt geen boodschap te hebben aan de schoolleiding? Waar zijn we zo langzamerhand beland in Nederland dat er geen respect is voor een andere mening en dat je voorschriften naast je neerlegt omdat het jou zo uitkomt? Van ons belastinggeld wordt de studie van de jeugd betaald, prima, maar dan verwacht ik dat er gestudeerd wordt op een schooldag en houd je de Mars voor het Klimaat op zaterdag als je vrij bent van school! Dat mag ik als nettobijdrager toch verwachten, of is dat teveel gevraagd van de student/scholier?

Mag ik de leerlingen ook vragen of ze massaal op de Marsdag de eigen smartphone inleveren? De productie is enorm milieuvervuilend is en ze worden door moderne slaven gemaakt. Geverfde jeans hebben jullie vanwege de milieuvervuiling massaal weggedaan en vliegvakanties zijn vanwege de enorme vervuiling door iedereen allemaal opgezegd. Uitgaan na twaalf uur ‘s nachts is ook in de ban gedaan vanwege stroombesparing. Mijn petje daarvoor af.

Een beter milieu bereiken we door als maatschappij samen te werken en respect te hebben voor elkaars opvattingen over de manier hoe we dat kunnen bereiken, maar ook respect voor enige regels die nu eenmaal nodig zijn om samen te kunnen leven, leren en werken.

Gerard de Bruine-Diepeveen, Vlissingen

Neem een paracetamolletje

De krant van maandag 4 februari meldt : ‘Minister Bruins gaat de strijd aan met het groeiende gebruik van zware pijnstillers’. De cijfers over de toename van het gebruik spreken boekdelen, evenals de commentaren van de geconsulteerde deskundigen. Zo zegt hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan dat het beter is om de behandeling te beginnen met een pijnstiller als paracetamol.

Alle ingewijden weten dat. Protocollen en handleidingen vermelden dit ook. Waarom gebeurt dat dan onvoldoende?Zou het kunnen dat het uitsluitingsbeleid van de goedkope middelen als een stoorzender werkt in dit dossier?Eerst ging paracetamol 500 mg uit het basispakket en er werd vervolgens door behandelaars vaak geswitcht naar de combinatie paracetamol-codeïne.

Vervolgens ging deze combinatie uit het basispakket en er werd vaak gesplitst afgeleverd : codeïne voor rekening van de verzekering en paracetamol 500 mg voor eigen rekening. Maar er was – door een registratie-foefje nog steeds paracetamol 1000 mg die wel werd vergoed. Die is met ingang van dit jaar ook uit het pakket gehaald. Er worden door verzekeraars nu dus domweg geen simpele pijnstillers meer vergoed via het basispakket.

Om het toenemende gebruik van zware pijnstillers integraal toe te schrijven aan het vergoedingenbeleid gaat waarschijnlijk te ver , maar op zijn minst vormt het een hinderlijke en ontregelende factor.

Misschien ook iets voor de minister om mee te nemen in zijn afwegingen.

Ies van Golen , apotheker in Amsterdam

Artsen zijn geen heiligen

Psychiater Holländer reageert met een ijzingwekkende uitspraak op een eerder stuk over de noodzaak om bedachtzaam om te gaan met euthanasie (U, 2 februari). Instanties moeten niet zeuren ‘als de arts zijn bevoegdheid inzet om een kwaliteitsloos leven te beeindigen’. Bevoegdheid? Kwaliteitsloos?

Verderop beklaagt Holländer zich over de ontmanteling van de ‘medische autoriteit’: meer ‘ontaantastbaarheid’ zou goed zijn. Ik begrijp Holländers kritiek op strafrechtelijke vervolging van dokters - daarvoor hebben we het tuchtrecht. Maar verder zijn lijkt zijn brief me nu juist een bevestiging van de noodzaak de medische autoriteit verder te ontmantelen.

Artsen, en andere zorgprofessionals, zijn mensen - geen heiligen.

Bauke Koekkoek, crisisdienstverpleegkundige & lector psychiatrische zorg, Zeist

Burnpits

Was er dan niemand op het idee gekomen om de verbrandingsovens te repareren. Was er dan niemand zo slim om te bedenken dat sommige zaken die op de brandstapel gingen niet geheel gezond waren om te verbranden. Laat staan de kerosine die er over ging om het goed te laten branden en dat dagenlang te laten smeulen.

Daar waar in Nederland een vuurtje in de achtertuin bij wijze van spreken al tot Kamervragen leidt.

Jan Scheeve, Maarssen

Hulp gevraagd

De column van Laurens Verhagen (Weg Privacy, Sir Edmund, 2 februari) deed de schellen van mijn ogen vallen.

Software die stiekem data rooft van je telefoon en daar dingen mee doet die je niet wilt, dat heet een virus en daar moet je je tegen beschermen. Ik zie weinig verschil tussen virussen en Facebook, Twitter, Snapchat...

Ik wil een app die uitgaande data monitort en me vraagt of dat mag, vóór de data verstuurd wordt. Een virusscanner tegen ‘sociale’ media.

Leon Rodenburg, Scheveningen

Leve de creativiteit

Tegenover het geweld van de grote bedrijven, de verrijking van de bazen en het negeren van milieu-eisen word ik elke maandag heel erg gelukkig van de krantenartikelen over De Onderneming( Economie, 4 februari). Wat een creativiteit, wat een bevlogenheid, wat een leuke producten, wat een goede mensen.

Ga vooral door met deze serie, zodat we allemaal weten dat ook die bedrijven bestaan en niet alleen maar de grote jongens.

Marjolijn van Otegem, Landsmeer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden