Een bescheiden analyticus waar iedereen stil van wordt

Intelligent, scherp, analytisch en bondig zijn de trefwoorden die steeds terugkeren als collega-politici de VVD'er Gijs de Vries beschrijven. Hij zat even om een EU-klusje verlegen en heet vanaf donderdag....

Voor emoties of weke knieën hoef je bij Gijs de Vries niet aan te kloppen, zeggen de mensen die hem goed kennen. Wel voor een snel, hard en afgewogen oordeel. De nieuwe Europese antiterreurcoördinator is volgens een van hen 'gewoon een ongelooflijk intelligent ventje'.

Net benoemd en nu al alom geprezen. Het is eigenlijk niets voor de De Vries. De VVD'er behoort namelijk tot die categorie mensen die vindt dat je eerst heel hard moet werken eer er sprake van enige lof kan zijn. 'Gijs heeft een betrekkelijk bescheiden ego, voor zover dat mogelijk is bij een politicus', stelt voormalig VVD-europarlementariër Florus Wijsenbeek, jarenlang het 'slapie' van De Vries in Brussel en Straatsburg.

De terugkeer van De Vries naar Brussel is thuiskomen bij zijn professionele passie: Europa. Hier beleefde hij immers zijn poltieke hoogtijdagen als europarlementariër en leider van de Europese liberale fractie (1994-'98).

'De Vries is een Europese federalist van de oude stempel, een echte believer', zegt de huidige leider van het VVD-smaldeel in het Europees Parlement, Jules Maaten. Maaten benadrukt dat in Brussel nog steeds vol lof over De Vries wordt gesproken. Intelligent, scherp, analytisch en bondig zijn de trefwoorden die steeds terugkeren als collega-politici de VVD'er beschrijven. Hedy d'Ancona (PvdA) noemde het destijds 'een verademing als Gijs zijn mond opendoet in de plenaire zaal'.

Wijsenbeek: 'Tussen de 626 tenoren in het parlement werd er steevast naar hem geluisterd.' Wijsenbeek herinnert zich levendig de vele fractievoorzitters die hij als Europees volksvertegenwoordiger meemaakte, onder wie de Duitser Bangemann en de Franse oud-president Giscard d'Estaing. 'Gijs was veruit de beste. Hij gaf anderen de ruimte en kon binnen twee minuten een uren durend debat perfect smanevatten.'

Maaten prijst de talenkenis van zijn voorganger en dienst uitgebreide Europese netwerk: 'Hij is hier als een vis in het water.'

Als europarlementariër maakte De Vries zich - toen al - sterk voor een verandering van het miljarden verslindende Europese landbouwbeleid. Ook probeerde hij iets te doen aan de riante onkostenvergoedingen van de europarlementariërs. Toen uitlekte dat zijn partijgenoot Jessica Larive onterecht reiskosten had gedeclareerd, deinsde hij er niet voor terug haar openlijk te bekritiseren.

Vanwege zijn sobere levensstijl werd De Vries ook wel le vent du nord genoemd (noordenwind). Wijsenbeek: 'In Straatsburg, waar het leven goed is, bleef Gijs 's avonds meestal op zijn hotelkamer om een boek te lezen of een stuk te schrijven.'

Zijn hobby's kenmerken zich evenmin door grote uitbundigheid. Wijsenbeek: 'Ik woon bij hem om de hoek. Als ik mijn hondje uitlaat zie ik hem wel eens in de bosjes zitten met een verrekijker: vogeltjes spotten.' Zijn benoeming donderdag tot Mr. Terror, zoals de antiterreurcoördinator al wordt genoemd, kwam voor De Vries geen dag te vroeg. Na werkzaamheden voor de Europese grondwet vorige zomer, zat hij immers om een EU-klusje verlegen.

Gemakkelijk is zijn nieuwe baan niet. Europese veiligheidsdiensten tot meer samenwerking bewegen vereist naast een groot diplomatiek talent de nodige vasthoudendheid. Zijn jarenlange ervaring als europarlementariër zullen hem daarin zeker van pas komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden