Column

Een bericht van Thierry

Na een vrolijke avond zat ik nog wat na te grijnzen van de wijn op de bank toen ik een bericht van Thierry Baudet ontving. Hij had er problemen mee dat ik had geschreven: 'Zijn belangrijkste argument tegen de EU is: Hitler wilde ook één Europa!'

Peter Middendorp
Thierry Baudet. Beeld anp
Thierry Baudet.Beeld anp

Ik schrok daar wel een beetje van - hij had die Hitler-vergelijking toch gemaakt, en best vaak nog ook, die had ik toch niet zelf verzonnen? Ik wilde al beginnen te googelen toen het tot me doordrong dat hij er eigenlijk alleen moeite mee had dat ik die vergelijking zijn 'belangrijkste argument' had genoemd.

Het was een vreemd bezwaar, een klacht waar je hem niet verwacht. Een beetje alsof ik had geroepen: 'Haal godverdomme je hand uit de broek van mijn dochter!', en dan 'Hoho' ten antwoord kreeg, 'niet zo vloeken a.u.b.'. Van de andere kant had hij gelijk: ook de producent van waanzin heeft het recht om correct te worden geciteerd.

Vermoedelijk opdat ik mezelf wat zou kunnen bijspijkeren, bood hij aan om mij zijn oeuvre gratis toe te zenden, wat een vriendelijk aanbod was, al moest ik dan wel mijn adres aan iemand geven die samenwerkte met GeenStijl, en kon ik alles nog lezen ook.

Onderweg naar de slaapkamer dacht ik aan Suikertand, de roman waarin Ian McEwan beschrijft hoe de veiligheidsdiensten in de Koude Oorlog probeerden de publieke opinie via ingehuurde schrijvers en intellectuelen te beïnvloeden.

Het zou toch niet zo zijn, dacht ik even, dat zulke dingen nog steeds gebeurden? Het Kremlin schijnt het Front National te financieren, en de Lega Nord, maar in Nederland vonden onderzoekers geen enkel verband tussen het Kremlin en de mannen van het referendum, hooguit een overeenkomst in de gebruikte logica.

's Nachts droomde ik evengoed dat ik de boeken van Baudet gretig uit polonium-geschenkpapier tevoorschijn toverde.

De volgende ochtend zag ik dat er nog een berichtje was. De Hitler-vergelijking stond mij misschien niet aan, het zei weinig: een vergelijking was nog geen gelijkstelling.

Zo lustte ik er nog wel een paar. Zo kon je alles wel met alles vergelijken. Seks en verkrachting ook, dacht ik, om er achteraan te denken: die twee heeft hij volgens mij ook al eens vrijwel letterlijk met elkaar vergeleken. Zo zagen we een klein patroon: hij vergat steeds de grootheid 'vrijwilligheid' in zijn vergelijkingen mee te nemen.

Nu we het er toch over hebben - lijkt alles sowieso niet erg op alles? Overeenkomsten zijn bijna altijd groter dan verschillen. Thierry en ik bestaan allebei voor 80 procent uit water. Dat is een heleboel, meer nog dan het percentage kiezers dat het referendum niet interessant genoeg vond om te stemmen.

De natiestaten waren volgens Baudet zo'n groot succes dat hij er nog elke dag naar terugverlangt. Maar waren de oude natiestaten niet gewoon kleine EU-tjes? Ze brachten Groningers met Limburgers samen, die elkaar niet konden verstaan, Italiaanse Zuid-Tirolers met Sicilianen, en Duitse Oost-Friezen met Beieren.

Zo beschouwd moeten vooral de toegewijde nationalisten de toekomst van de EU stralend tegemoet kunnen zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden