Een Belgische tandarts mislukt op de beursvloer

Altijd al een halfjaar-abonnement op Quote gewild, maar evengoed absoluut onbekend met de gang van zaken op de beursvloer en in de zakenwereld?...

Dat het er in die kringen vaak ruiger aan toe gaat dan in de gemiddelde Nederlandse kantoortuin of fabriekshal, weten we uiteraard al dank zij de zondeval van Nick Leeson en de lotgevallen van Joep van den Nieuwenhuyzen, maar het valt ook zonder veel moeite af te leiden uit de begrippen die in het veertig pagina's tellende naslagwerkje zijn opgenomen. Wat bijvoorbeeld te denken van de Alligator spread: de optieconstructie die de belegger levend verslindt. Of van de burn rate, een uitdrukking die staat voor het angstaanjagende tempo waarin een jonge startende high tech-onderneming het kasgeld erdoorheen jaagt. Of de Daisy chain, het madeliefjes-kransje: een groepje handelaren dat onderling transacties doet om de schijn van een actieve markt te wekken, en onmiddellijk afhaakt wanneer beleggers van buiten de prijs helpen opdrijven.

Voor losers die slachtoffer worden van zulke praktijken heeft Kiwi's, Skippies etc. ook prachtige benamingen. Spreken ze in de Londense City over je als een Aunt Agatha (op Wall Street van een Aunt Millie), dan ben je als niet-professionele particuliere belegger een vogeltje voor de poes. Voorts heb je de weduwen en wezen (risico-mijdende beleggers die zekerheid prefereren boven de kans op een hoger rendement) en, nog erger, de Belgian Dentist, zijnde de particulier die helemaal geen kaas van geld-maken heeft gegeten. Waarom zo iemand op één lijn wordt gesteld met de Belgische tandartsenstand? Nou: 'België is niet bepaald een financieel centrum', zegt het woordenboek, 'en tandartsen zouden doorgaans weinig gevoel voor de werking der beurzen hebben'.

Een carrière in de haute finance lijkt tot mislukken gedoemd als de beginnende bonenteller niet over een aardig mondje Engels beschikt, en liefst dan ook nog een grof mondje. Je moet namelijk niet alleen wéten wat een Big Swinging Dick is (een Wall Street-medewerker die veel bijdraagt tot de winst), het moet voor de nieuwe collega's ook meteen lekker bekken. Ongetwijfeld rollen zinnen als 'De synergie was evident. Ik kon de asset mix proeven' er dan al snel net zo vanzelfsprekend uit.

Wim de Jong

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.