Een Belgische procureur zonder vrees of blaam

Het kwaad, de onvoorstelbare misdaad heeft een gezicht: Marc Dutroux. Maar net als in een goedkope B-film staat daar een good guy tegenover: Michel Bourlet....

PETER DE GRAAF

ALS Bourlet (47) voor de camera verschijnt, zit het volk op het puntje van zijn stoel. Want hij heeft Dutroux en kompanen ontmaskerd. De kinderontvoerder zit in het cachot, samen met negen handlangers. Bourlet heeft twee meisjes uit de hel van Marcinelle bevrijd. Hij vond ook Julie en Mélissa, dood, naar wie veertien maanden tevergeefs was gezocht. En wat zal Bourlet nog meer vinden?

De justitie heeft een vloedgolf van kritiek over zich heen gekregen. Door blunders en miscommunicatie kon Dutroux veel te lang doorgaan met zijn gruwelijke praktijken. Iedereen, minister van Justitie De Clerck incluis, valt over het falende gerecht heen. Maar steeds wordt er één uitzondering gemaakt: het parket van Neufchâteau.

Dat levert puik werk af. Bourlet is de held voor de camera's, terwijl onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte achter de schermen zijn werk doet. De twee magistraten uit het provinciale Neufchâteau ontpoppen zich als het geweten van de natie.

'We zullen bewijzen waartoe we in staat zijn', zegt Bourlet in een praatprogramma voor de Franstalige tv, vrijdagavond. 'Een jaar geleden mochten we dat niet. Maar deze keer zal men ons niet dwarsbomen.'

De procureur maakt van zijn hart geen moordkuil. Het is op zich al opmerkelijk dat hij tijdens zo'n belangrijke zaak als de affaire-Dutroux in een praatprogramma over kinderprostitutie verschijnt. Maar hij durft ook zijn mond open te doen en bepaalde misstanden binnen justitie aan de kaak te stellen.

Nog niet zo lang geleden leken Bourlet en Connerotte goed op weg om de moordenaars van de Luikse PS-politicus en 'peetvader' André Cools te ontmaskeren. In een onderzoek naar diefstal van aandelen stuitten ze op aanwijzingen die mogelijk verband hielden met de moord op Cools. Het spoor liep naar het kabinet van de voormalige Waalse minister Alain Van der Biest. Het duo arresteerde zelfs enkele oud-medewerkers van Van der Biest.

Maar toen werd het bepaalde personen in hogere kringen blijkbaar te heet onder de voeten. De bazen van Bourlet vonden het welletjes en droegen het dossier over aan het parket van Luik. Bourlet en Connerotte gefrustreerd achterlatend.

Bourlet geeft grif toe dat hij in het dossier-Cools 'graag een stuk verder had gezocht'. Voor de televisie zoekt hij ook nadrukkelijk politieke dekking voor het lopende onderzoek naar de bende van Dutroux. Hij belooft de zaak tot op het bot uit te zoeken 'als men mij laat doen'. Minister De Clerck begrijpt het signaal en verzekert hem alle medewerking. De waarheid moet boven tafel komen, ook al zou dat het einde betekenen van de carrières van hooggeplaatste personen.

Het succes van het lopende onderzoek - een opmerkelijk feit in een land waar de meeste misdrijven onopgelost blijven - vloeit voort uit de snelheid en alertheid die het tandem Bourlet-Connerotte aan de dag leggen. Volgens waarnemers houden de twee magistraten voortdurend het initiatief in handen. Ze hebben de beste speurders om zich heen en deinzen er niet voor terug gespecialiseerde hulp uit het buitenland te vragen.

Het onderzoek naar de verdwenen meisjes is in Neufchâteau geconcentreerd. Verdachten worden urenlang verhoord - Dutroux afgelopen weekeinde nog twintig uur achtereen - en geconfronteerd met materiële bewijzen. Dat gaat bij veel andere onderzoeken wel anders, zeggen waarnemers. Meestal worden verdachten gedurende een lange periode verhoord en geconfronteerd met anderen, in de hoop dat de waarheid aan het licht komt via tegenstrijdigheden. Niet zelden verliest justitie dan het initiatief ten voordele van de verdachten.

Bourlet bespeelt ook de media met succes. Tot aan de beslissende inval in het 'gruwelhuis' van Marcinelle, waaruit Sabine en Laetitia levend werden bevrijd, vroeg hij de pers om discretie en kreeg die ook. Sindsdien licht hij de pers geregeld in over de vorderingen in het onderzoek. Maar Bourlet neemt ook krachtig stelling tegen de vele speculatieve sensatieberichten. Die zijn niet alleen schadelijk en onnodig verontrustend voor de betrokken families, maar ze dreigen ook het onderzoek te verstoren.

Peter de Graaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden