Een bekentenis op een niet-voetbalpagina

PAUL ONKENHOUT

Onder Mies Bouwman ('Wíl MIES nog wel naar huis?'), maar boven Jeroen Pauw ('Zo verliefd was JEROEN PAUW nog nooit') kondigt Privé deze week op de voorpagina een verhaal aan over Wim Kieft: 'WIM KIEFT: 'Mijn strijd met COKE!'

Privé wordt elke week op de redactie bezorgd. Dat stellen we op prijs. Niets menselijks is ons vreemds en soms steek je er wat van op, zoals deze week, al zou het me eerlijk gezegd hebben verbaasd als Kieft nooit COCAÏNE zou hebben gebruikt.

Halverwege de jaren negentig ontdekten de roddelbladen het voetbal. Het gebeurde gewoon, in de opkomende BN'er-cultus, en het was onstuitbaar. Het is net als met coke: de ene onthulling doet verlangen naar de volgende.

Op pagina 6, 7 en 8 van Privé week 2: 'Rafael liet Damián alleen met Kerst!' Waarom hier de namen niet met hoofdletters worden geschreven, weet ik niet.

Deze Rafael, Van der Vaart dus, werd in Abu Dhabi geïnterviewd door Joep Schreuder van Studio Sport. Net zoals bijna alle spelers van Vitesse is Hamburger SV daar op trainingskamp.

De verslaggever en de voetballer zaten onder een palmboom, want het is daar warm. Schreuder legde Van der Vaart voor dat hij geen voetballer kent die zo vaak op de 'niet-voetbalpagina's' staat en vroeg of hij dat misschien erg vond.

Nou ja, zei Van der Vaart, terwijl hij zijn schouders ophaalde, leuk is anders, maar het hoort er nu eenmaal een beetje bij.

Mooi was dat. Zelfs als de halve Privé wordt vol geschreven over hem en zijn ex en zijn vriendin en alles en iedereen zal het hem worst wezen - het hoort er nu eenmaal een beetje bij.

Wim Kieft deed vorig jaar mee aan De Pelgrimscode. Dat was een raar spelprogramma van de EO, waarin min of meer bekende Nederlanders naar Jeruzalem reisden. Onderweg moesten ze opdrachten uitvoeren. Elke week viel een deelnemer af en er was iets met goudstukken.

Omdat Kieft een van de pelgrims van de Evangelische Omroep was, heb ik een paar keer naar het programma gekeken.

Hij leek het goed te kunnen vinden met Kim Feenstra, het model. De afvalrace werd gewonnen door Bert Kuizenga, een erg irritante man. Ook Kieft haalde Jeruzalem, na een tocht die in Ethiopië begon.

Ik denk dat hij het deed om de verveling te verdrijven. Geld kan de drijfveer niet zijn geweest. Kieft maakte de indruk dat hij hopeloos was verdwaald, maar de conclusie had getrokken dat hij het slechter had kunnen treffen. Ethiopië en Jeruzalem, ach, het is weer eens wat anders.

Volgens Privé droeg Kieft jarenlang een groot en vooral pijnlijk geheim met zich mee. Hij was verslaafd aan coke, COKE, en liet zich opnemen in een kliniek.

Ik had met hem te doen - Kieft is een van de aardigste oud-voetballers - en was blij voor hem dat hij zijn verslaving heeft overwonnen. Misschien is Privé niet het beste blad om een bekentenis te doen, maar dat is irrelevant. Waarschijnlijk had het weekblad er lucht van gekregen en greep Kieft de gelegenheid aan om schoon schip te maken.

Kieft is geen klassieke oud-voetballer. Zijn successen betekenen bijna niets meer voor hem. Veel spraakmakender dan het stukje in Privé was het interview dat hij een paar maanden geleden aan Esquire gaf.

In het gesprek met Cécile Koekkoek rijst het beeld van een twijfelende man die na zijn voetbalcarrière altijd is blijven zoeken, zonder precies te weten waarnaar.

'Soms mis ik wel iets. Iets dat ik echt leuk vind. De kans dat je iets nieuws vindt, iets wat je weer met zoveel passie kunt doen, is heel klein. Op mijn 50ste heb ik dat gevoel nog steeds niet teruggevonden.'

Met de kennis van nu krijgen de zinnen een extra betekenis. Kieft zegt dat hij een zware periode achter de rug heeft. Het is heel slecht geweest, maar nu gaat het goed en voelt hij zich sterk, zegt hij in het interview.

Het is een overwinning van grote allure. Wim Kieft is zijn schaamte kwijtgeraakt.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden