Een begrip voor iedere knip

Restaurants in de middenklasse klagen over een teruglopende omzet. Hun klanten klagen over te dure restaurants. In een stad als Utrecht is het niet moeilijk iets goedkopers te vinden....

Henrico Prins

Veel eten voor weinig, dat is een concept waarmee ze bij het 'Grieks-Italiaanse' restaurant Mr. Jack's wel uit de voeten zeggen te kunnen. 'Mr. Jack's = een begrip voor iedere knip', ronkt de menukaart. Dat hebben, op een zaterdagavond rond half acht, meer mensen in de gaten. In het portaal is het ouderwets dringen geblazen. Na een minuut of vijf wachten komt een tafel voor twee vrij, in een verbijsterend decor van plastic bloemen, plastic planten en plastic druiventrossen. De gemiddelde bezoeker is zo te zien een jaar of 20, er zijn jongens en meisjes die flink zoenen omdat ze net verkering hebben, en het gekakel is oorverdovend.

Van het eten moeten we ons niet al te veel voorstellen, getuige de imposante rij Knorr-dozen met vleesjus en aanverwante artikelen in groothandelsverpakking die in de keuken, voor iedereen zichtbaar, zijn opgesteld. Ze doen hier in elk geval niet geheimzinnig, denk je dan. Het voorgerecht, keftedakia me saltsa, een kraker uit de Griekse keuken, smaakt ook niet anders dan je van pikante gehaktballetjes in tomatensaus mag verwachten, al hadden ze best wat pikanter gekund en al had het bedje van slappe sla achterwege mogen blijven.

Hoofdgerechten zijn er in alle soorten en in maar één maat: groot. Pizza's worden het meest besteld. Ook die uit de goedkoopste categorie (4,50 euro) zien eruit alsof de hele koelvitrine van de kiloknaller er een plaatsje op heeft moeten vinden. Bij duurdere gerechten meldt de menukaart hoeveel waar je voor je geld krijgt. Wij kiezen de stifado, een 'Griekse stoofschotel van gekruid kalfsvlees (250 gram)', en de xifias eloundas, 'zwaardvis 320 gram (= groot stuk) van de grill in Kretenzer stijl'. Dat het drie kwartier duurt voordat ze op tafel worden gezet, kan betekenen dat gerechten van maar liefst 12, 13 euro voor de kok geen routineklus vormen. De stoofschotel is, nu ja, een redelijke stoofschotel met een zweem van speculaaskruiden. De zwaardvis is een wit uitgeslagen natuursteen geworden.

Maar het kost weinig (51 euro voor twee, liter wijn inbegrepen), het had nog veel en veel goedkoper gekund, en het is een belevenis. Waar kun je nou nog een authentieke conversatie oppikken zoals deze, tussen vijf meisjes die samen over twee pizza's gebogen zitten: 'Wat heb jij donderdag het zesde uur?' 'Dan heb ik een tussenuur.' 'Da's mooi kut.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden