Een beetje revanche voor de Italianen

In een interview na het WK toonde de Italiaanse topspeler Norberto Bocchi zich een slechte verliezer. Nederland schakelde Italië volgens de snel aangebrande professional vooral met hulp van Vrouwe Fortuna uit. De Italiaanse druiven smaakten zuur. Bocchi herinnerde zich alleen de momenten waarop het lot zich tegen hem keerde.


De Nederlandse topparen zijn langzaam maar zeker naar de lang oppermachtige Italianen gekropen en dreigen ze nu te overschaduwen. De wereldtitel was het resultaat van formidabel spel. De loftrompet blazen we nog altijd met veel plezier. De strijd om de wereldhegemonie in de komende jaren kan best uitmonden in een duel Nederland - Italië.


Afgelopen zondag was er een nieuwe confrontatie in de finale van de Europa Cup voor landskampioenen. Het ging lang gelijk op. Twaalf spellen voor het einde stond 't Onstein (Muller-de Wijs en Brink-Drijver) nog voor. Allegra (Bocchi-Madala en Duboin-Sementa) kwam in de slotfase terug, trok met klein verschil aan het langste eind en nam zo een beetje revanche voor de uitschakeling in het WK.


In diagram 1 moest Simon de Wijs beslissen over de plaats van een vitale kaart.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


--pas1¿


pas1¿pas2¿


pas2¿pas2¿


pas4¿paspas


pas---


Noord, Muller, zocht met twee relays (1¿ en 2¿) uit of zuid, de Wijs, een bijzondere verdeling had waarmee slem mogelijk is. Na 2¿ en 2¿ door zuid was het minimum en de regelmatige verdeling bekend. West kwam tegen 4¿ uit met klaveren voor ¿A, de volgende klaveren voor ¿H in zuid. De leider stak over naar ¿A en speelde ¿V voor ¿H in west die ruiten naspeelde voor ¿H in de dummy. Overgestoken naar ¿9 en de laatste ruiten uit zuid in de dummy getroefd. Met ¿A de laatste troef getrokken. In het diagram is te zien dat het contract wordt gemaakt door een kleine schoppen naar ¿V te spelen.


Dat wint bij ¿H in west. Maar de leider was tot de overtuiging gekomen dat oost ¿H had. Hij speelde ¿3 uit zuid, west ¿2, en ¿9 in de dummy. Oost kwam aan slag met ¿B. Het 4¿-contract wordt nu gemaakt indien oost onder ¿H vandaan moet spelen. He- laas voor 't Onstein had west die kaart.


Sjoert Brink kreeg in diagram 2 de keuze uit verschillende opties.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


-paspas1SA


pas2¿pas2¿


pas2SApas3¿


pas4¿paspas


pas---


Na een biedverloop met de nodige huisvlijt kwam west tegen 4¿ uit met ¿H, een kleine klaveren en een derde klaveren getroefd in zuid. ¿H in oost was vereist maar de leider had ook nog geen tien slagen. Een kleine ruiten naar ¿H en een kleine harten uit de dummy, door oost met ¿H gewonnen. Ruiten voor ¿A. Dan ¿A en een ruiten getroefd. Schoppen naar ¿H - bij oost ¿10 - en een kritiek moment. Speelt zuid ook de laatste twee troeven dan wordt 4¿ gemaakt.


Oost kan op de laatste troef niet zowel ¿V als de driekaart harten vasthouden. Maar zuid koos ervoor om de laatste ruiten met ¿9 in de dummy te troeven (niemand kan over troeven).


Dit plan is winnend als west, met de driekaart troef, op zijn minst drie harten heeft gehad. West gooide ¿B af. De leider stak over naar ¿V om de laatste troef te trekken. Teleurstelling voor 't Onstein toen west troefde voor één down.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden