Een beetje onnadenkend

Voor minister Hillen is de gijzelingscrisis van 1977 voltooid verleden tijd. Voor de Molukse gemeenschap nog niet.


Met de aanvaarding van de Veteranenwet hoopte de Tweede Kamer vorig jaar een eind te hebben gemaakt aan de rechtspositionele ongelijkheid tussen verschillende categorieën 'militairen met uitzendervaring'. De 'waardering en erkenning' waaraan de wet uitdrukking had moeten geven, was voor één groep echter niet weggelegd: degenen die 35 jaar geleden, op 11 juni 1977, een einde maakten aan de wekenlange gijzelingsacties door Molukkers in Bovensmilde en bij De Punt. Bij de bevrijding van de gegijzelden, waarbij onder andere Starfighters werden ingezet, vielen acht doden - onder wie zes Molukkers.


De betrokken militairen kunnen niet als veteranen worden aangemerkt omdat ze destijds niet in een oorlogssituatie hebben opgetreden, en omdat hun missie zich niet in het buitenland heeft afgespeeld. De onthouding van de veteranenstatus brengt voor hen allerlei rechtspositionele nadelen met zich mee. Om deze ongerijmdheid in de Veteranenwet te corrigeren, heeft VVD-senator, en generaal-majoor der mariniers b.d., Fred van Kappen voorgesteld de bewuste groep te decoreren. Anti-Molukse motieven waren hem vreemd, heeft hij verzekerd. En ook minister Hans Hillen (Defensie) had slechts de belangen van 'zijn' mensen op het oog toen hij vorige week aankondigde een 'draaginsigne' toe te kennen aan de uitvoerders van de acties die door premier Den Uyl destijds als 'een nederlaag' - vanwege het falen van vreedzame middelen - werden omschreven.


De ontsteltenis die nochtans heerst binnen de Molukse gemeenschap maakt duidelijk hoe actueel en gevoelig deze episode hier nog altijd is en hoezeer ze daarbuiten in de vergetelheid is geraakt. Pogingen om de gebeurtenissen van juni 1977 een plaats te geven in het collectief geheugen zijn - voorzover ze überhaupt zijn ondernomen - jammerlijk mislukt. Daarvan is minister Hillen zich onvoldoende bewust geweest.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden