Een Beetje Minder Vuil Of Een Beetje Minder Asociaal

Product: puur&eerlijk

Prijs: nvt

Verkrijgbaar: Albert Heijn

Oordeel: **

Voedselwaakhond Foodwatch acht het Puur&Eerlijk-label van Albert Heijn misleidend en onzuiver.


Hoe puur en eerlijk moet een product zijn als er puur&perlijk op staat? Die vraag is al een paar jaar relevant, maar helemaal nu voedselwaakhond Foodwatch deze week het groene merk van Albert Heijn heeft aangevallen.


Uit een steekproef van vijftien puur&eerlijk-producten blijkt dat aan de meeste daarvan suiker en smaakversterkers zijn toegevoegd. Ook kunnen er conserveermiddelen en kleurstoffen in zitten, waaronder omstreden E-nummers als E250 (natriumnitriet) en E155 (bruine azokleurstof) en vlees of melk uit de bio-industrie.


'Het label is misleidend en onzuiver', zegt Meike Rijksen, campagneleidster van Foodwatch. 'Van de zalm in bladerdeeg is alleen de zalm duurzaam. Maar die vormt slechts 21 procent van het product. De groente is bespoten en de melk komt uit de bio-industrie. Dat kan ik geen eerlijk product noemen.'


Albert Heijn is het niet eens met de beschuldiging. Met het label wil het bedrijf aangeven een product 'met extra zorg voor mens, dier, natuur of milieu te produceren, telen of in te kopen'. Een woordvoerster: 'Op de verpakking staat duidelijk vermeld onder welke categorie het product valt.'


De Reclame Code Commissie kreeg in 2010 al een klacht binnen dat het label misleidend zou zijn. De klacht werd afgewezen. 'Naar het oordeel van de commissie wordt in geen van de gewraakte uitingen (reclames, folders, advertenties) de indruk gewekt dat de producten van het merk AH puur&eerlijk zowel biologisch als fairtrade zouden zijn.'


Ofwel: puur&eerlijk mag ook puur of eerlijk zijn. En wat is puur, wat is eerlijk? Volgens Albert Heijn hebben de termen 'in de branche en het normale spraakgebruik geen vastomlijnde betekenis'. De Reclame Code Commissie was het daar in 2010 mee eens, want het maakte geen woorden vuil aan een definitie.


Volgens het Van Dale-woordenboek betekent puur: zuiver, onvervalst. En eerlijk: betrouwbaar, oprecht, fatsoenlijk.


Tja. Dat zijn wel heel grote woorden voor producten die uit het enorme grijze gebied komen tussen industriële en biologische landbouw, tussen keiharde handel en fairtrade. Puur En Eerlijk zijn dus drie woorden die de lading niet dekken. Preciezer zou zijn: Een Beetje Minder Vuil Of Een Beetje Minder Asociaal.


Dat is lang, voor een label. Maar wel eerlijk. En puur, op een bepaalde manier.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden