Een beetje Melkertsiaans

Ad Melkert komt terug, toetert De Groene Amsterdammer op de voorpagina. Althans, 'vroeger of later'. Hoofdredacteur Hubert Smeets heeft de voormalige PvdA-leider geïnterviewd....

Er staat wel meer onduidelijks in het verhaal. Zelfs in de korte zinnetjes blijft veel in het vage. Waar op de cover duidelijkheid over zijn terugkeer wordt gesuggereerd, blijkt dat binnenin veel Melkertsiaanser te liggen. De vraag luidde niet of hij terug komt, maar of hij terug wíl. Dan is het antwoord 'vroeger of later' behoorlijk nietszeggend.

En in elk geval veel minder helder dan het 'vroeg of laat', dat voetballer Theo Jansen (22) in HP/De Tijd antwoordt op een vraag of hij ooit weer bij Vitesse gaat spelen. De middenvelder, die bij de Arnhemse club moest vertrekken en thans in België bij RC Genk voetbalt, lijkt ook niet veel te hebben geleerd van het verleden. Zij het dat het bij hem juist omgekeerd is. Hij flapt er, zonder nadenken, van van alles uit en is beste maatjes met verslaggever Marcel van Roosmalen. Voor zo lang het duurt tenminste, want tussen het 'schijten' en de volgende afspraak is hij opeens verdwenen.

Nog twee voetballers, die bij hun club moesten vertrekken. Zij werden door Nieuwe Revue opgezocht in Istanbul, Turkije. 'Ach, we voetballen nog twee jaar, daarna zijn we eindelijk van al dat gezeik af', zegt Frank de Boer. Zijn maat Pierre van Hooijdonk knikt. Er wordt trouwens nog veel meer gezeken in het verhaal. Over geld met name. Van Hooijdonk: 'En als je maar elke keer leest over die verwende miljonair, denk je vanzelf: zie je wel, klootzakken, wat lopen ze nou te zeiken over geld.'

Door de recessie zal dat gezeik over geld nog wel een poosje aanhouden, al wordt er in de bladen opvallend weinig geschreven over de twee miljard euro, die het onderwijs ongebruikt op de plank heeft liggen. Alleen Vrij Nederland komt er op terug, in de vorm van de mediaweek van Leo Lenssen, die in Buitenhof de kat de bel aanbond en een dag later uit de Bve-raad werd geknikkerd. Zijn ex-bestuursvoorzitter Margo Vliegenthart kan enkele van zijn woorden in haar zak steken. Volgens Lenssen zwaaide ze bij kritiek drie keer met haar portefeuille, waarvan een keer huilend. Lenssen: 'Ze maakte er een mantelorganisatie van de PvdA van.'

Elsevier ten slotte beschuldigt KLM-baas Leo van Wijk ervan zelf beter te willen worden van een fusie met Air France. Die fusie, voorspelt Elsevier zal funest zijn voor Schiphol en de Nederlandse werkgelegenheid. De onderbouwing van die bewering bestaat echter uit nogal veel mening, waardoor het verhaal de indruk maakt een uitgeschreven column te zijn. Dan had de auteur net zo goed kunnen schrijven dat Van Wijk een voormalig voetballer van Ajax is.

Buiten alle financiën blijft de jaarlijke graadmeter van Nederlandse ziekenhuizen. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam blijkt dit jaar de beste . Zwakke plekken zijn er weinig. Er is bijvoorbeeld nergens iemand gestorven door een lange wachtlijst. Alleen de financiële positie van sommige ziekenhuizen is slecht. Wellicht niet geheel toevallig zijn dat ook de ziekenhuizen waar intern de meeste ruzie wordt gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden