Een beetje meer fantasie zou Ajax al een stuk helpen

Rubriek Ruimte op links in de Volkskrant van dinsdag 9 november

Scout in het voetbal is een beroep dat fantasie vereist, voorstellingsvermogen dus. Je neemt plaats op de tribune met je opschrijfboekje op schoot. Je kijkt naar een voetballer, sluit als het even kan de ogen en fantaseert over die voetballer. Hoe goed is hij over een jaar, tussen betere spelers, in een aanvallender of defensiever systeem? Wat kan hij als hij iets sterker is of werkt aan zijn voorzet? Zie hem als chassis, zonder toeters en bellen nog.

Wat is dat dan toch met Ajax? Nacer Chadli, die furore maakt bij FC Twente, is afgewezen door de talentenspeurders van Ajax. Dries Mertens van FC Utrecht: ook afgewezen. Twee aanvallers voor de vleugels, het type naar wie trainer Martin Jol blijkbaar snakt. Twee uitblinkers in de eredivisie.

Dat ze Mertens anderhalf jaar geleden lieten lopen, daarvan hebben ze spijt, vertelde directeur Van den Boog vorige week tijdens de traditionele persborrel voor Auxerre - Ajax. Maar Chadli, nee, die is bewust afgetest. Geen A’s en B’s op het rapport. Chadli kreeg alleen C’s en D’s. Hoe kan dat toch? Waar kijken ze eigenlijk naar? Lengte? Haardracht?

Natuurlijk: Chadli zal beslist nog een terugslag krijgen en wie in Enschede uitblinkt, is niet per se een ster in Amsterdam, waar de druk groter is. Als Twente twee keer op rij had verloren, was dat nauwelijks een kwestie. Nu Ajax vier punten achterstaat op de kampioen, bemoeit de hele voetbalwereld zich met het leed en heeft kritisch volger Cruijff in zijn column de leiding alweer naar huis gestuurd.

In het rapport Coronel uit 2008, het onderzoek dat Ajax op kritische wijze doorlichtte, stond over de scouting onder meer: ‘De organisatie rond de scouting betaald voetbal wordt gekenmerkt door een gebrek aan vaste procedures. De betrokkenen bij de scouting hebben onvoldoende vertrouwen in elkaars oordeel.’

Blijkbaar is er weinig veranderd. Voor pakweg 2 miljoen had Ajax Mertens én Chadli kunnen kopen. John van den Brom, de vorige trainer van AGOVV, adviseerde Ajax meermaals de twee spelers weg te halen uit Apeldoorn. Van den Brom is oud-speler én voormalig hoofd opleidingen van Ajax. Als zelfs zijn advies wordt genegeerd, wat zegt dat dan over de club?

In zekere zin zijn scouts meer waard dan menig speler met een miljoenencontract. En dan niet de scout die bij Ajax rapport uitbrengt over de Suarez van FC Groningen, maar degene die hem ontdekt in Uruguay, die ergens rond een veld in Montevideo af en toe de ogen sluit en voelt dat deze jongen een sensatie kan zijn. Of de speurder die, dicht bij huis, dat flitsende mannetje van AGOVV en die stijlvolle langere kerel ziet als versterkingen; Mertens, Chadli.

Intussen klaagt Jol dat hij geen vleugelspelers heeft. Pardon? Miralem Sulejmani is de duurste aanvaller die op de vleugel kán spelen in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal; hij kostte ruim 16 miljoen euro en hij voetbalde bij Heerenveen zijn beste duels op de linkerflank, combinerend met spits Sibon en met Pranjic in de rug.

Bij Ajax zijn ze in de war, al jaren. Misschien moeten ze opnieuw naar voetbal leren kijken. Met iets meer fantasie.

Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden