Een beetje landbouw, een beetje natuur, kronkelende dijkjes, schapen

Aflevering 17: tussen al het vogelgeluid ook het vrolijke gekwetter van het dorpsschoolpleintje. Zo is het goed.

Vandaag is het de huismus die de aandacht opeist. Het tjilpen begint in Krommeniedijk en gaat door tot in West-Knollendam

De geluiden onderweg. In Amsterdam was het niet het verkeersgeruis, maar het getjiftjaf van de tjiftjaf dat me begeleidde tot de stadsgrens. De tjiftjaf is een welkome lentebode, maar in de rest van het jaar zou je soms willen dat hij andere zangers wat meer ruimte liet; dat tweetonige getjiftjaf is nogal overheersend.

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

In de duinen de onnavolgbare, glorieuze zang van de nachtegaal, met op de achtergrond vaak de koekoek. Dat is althans wat je bijblijft, zeker ook die koekoek, omdat je weet dat het niet zo goed gaat met deze parasitaire vogel.

Daarna, in de Castricummerpolder, de grutto en de kievit en, iets minder nadrukkelijk, de tureluur.

En vandaag is het de huismus die de aandacht opeist. Het tjilpen begint in Krommeniedijk en gaat door tot in West-Knollendam. Krommeniedijk is een lintdorp met oude huisjes aan een dijk. Die huisjes - geen ondoordringbare nieuwbouwhuizen dus - vormen tezamen een mussenparadijs.

Nog een geluid van vandaag: dat van spelende kinderen op schoolpleinen, eerst in Uitgeest, later in Krommeniedijk. Ik vraag me af waarom dat me zo raakt. Ja, omdat mijn eigen dochtertje nu op school zit natuurlijk. Maar het is ook het beeld: dorp met dorpsschool. Zo hoort het. Veilig, overzichtelijk en toch levendig. De vriendelijke kant van het dorpsleven.

Het is sowieso een zonnige dag, in een afwisselend polderlandschap. Een beetje landbouw, een beetje natuur, kronkelende dijkjes, schapen. Her en der een scholekster, een kievit, een paar groepjes spreeuwen. Veel wilde eenden met pasgeboren kroost in de sloten. In het natuurgebiedje Ham en Crommenije zie ik vier kluten, dat is leuk. Ik groet andere wandelaars, die mij passeren als ik weer eens stilsta. Samen met een fietser draai ik het zelfbedieningspontje het water over bij West-Knollendam. Bij Spijkerboor nog een pontje, hier betaal ik 80 cent.

Een kievit

Langs de Knollendammervaart nieuwe, overheersende geluiden, vanuit de rietkraag: rietzangers en kleine karekieten. Boven de vaart vliegen boerenzwaluwen. Een grutto in een pas gemaaid weiland in de Starnmeerpolder, op zoek naar wormen.

Dan ben ik in De Rijp, zo'n dorp waarvan je denkt: waarom kom ik hier niet vaker?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden