Een beetje columnist geeft ook zijn lichaam aan de lezer

Voetnoot

Foto de Volkskrant

Een zelfbeschuldiging: ik heb lezers van de Volkskrant bij mij thuis uitgenodigd. Daar heb ik gesuggereerd dat naakte lezers goede lezers zijn. Mijn excuses.

Ook kunnen lezers die geen uitnodiging hebben ontvangen zich tekortgedaan voelen. Deze mensen mogen zich melden. Schrijf bijvoorbeeld: 'Mijn man en ik zijn binnenkort in New York en zouden graag wat grensoverschrijdend gedrag van uw voorpaginacolumnist ontvangen.' Klant is koning. Een beetje columnist geeft ook zijn lichaam aan de lezer. Dit aanbod geldt tevens voor medewerkers van de krant, inclusief de hoofdredactie.

Bent u 94, in het bezit van een rollator? Geen probleem. Grensoverschrijdend gedrag heet dan hulpverlening.

Inventariseer de verlangens van de ander, sluit niemand uit, relativeer het eigen verlangen en laat weten: 'Als er behoefte is aan grensoverschrijdend gedrag, één telefoontje en ik ben er.' Zo word je een heilige voor deze tijd. Lukt dat niet, is er altijd nog literatuur.


Leest u de Voetnoot van Arnon Grunberg graag?

Lees dan dit interview met Arnon Grunberg over zijn dagelijkse plekje op de voorpagina. 'Mijn macht is heel heel klein, maar je merkt dat je lezers zich soms wel gesterkt voelen.'

Meer over