Een bar die alle zintuigen aanspreekt

Dat zie je vaker: kunstbar

De kunstbar suggereert dat je er leuker en gevatter uitkomt dan je erin gaat. The wet wet wanderer van Laure Prouvost probeert het met een liederlijk mengsel van wodka, water en inktvisinkt.

The wet wet wanderer van Laure Prouvost

Je hebt bars waar je bier meteen doodslaat en bars waar je al bij binnenkomst een leuker en gevatter mens wordt. En je hebt de kunstbar, een genre dat meestal het laatste suggereert maar in de praktijk het eerste is.

In de Appelbar in het Stedelijk Museum Amsterdam is het koffieluik permanent gesloten. In The Beanery van Edward Kienholz word je bevangen door claustrofobie en smetvrees, naast het verlangen naar én afkeer van vroeger - een knappe cocktail. Er zijn surrealistische bars, Bauhaus bars, de Rectum Bar van Atelier van Lieshout, de apotheek-bar van Damien Hirst.

Wél gezellig was de Amsterdamse kunstcocktailbar Bob's Your Uncle, maar helaas: opgedroogd in 2016.

De bar van Laure Prouvost op de begane grond van kunstcentrum Witte de With in Rotterdam is vooral nat. Het druipt van de ramen, loopt langs de plinten en heeft zich in de vloerbedekking gezogen. Een liederlijk mengsel van wodka, water en inktvisinkt bepaalt kleur, geur en vochtigheidsgraad in de zaalvullende installatie the wet wet wanderer.

Twee fonteintjes sputteren het vage drankmengsel. Er hangen druipende kleren aan het plafond, en er liggen (kunsthars-) plassen met kleine collages erin op de grond. Je struikelt over een bronzen inktvis, bijna in een uitgeslagen aquarium. Onder- en bovenwaterwereld tegelijk.

De Franse kunstenaar (die in 2013 de Turner Prize won) is bekend van korte films en installaties die uit elkaar voortkomen. In 2012 maakte ze een film over een gekwelde schrijver die zijn papier bekladt met inktvisinkt. De achtergrond van dit alles is zinnelijk en chaotisch. Iets met Kafka, een vertaling zonder woordenboek en het verhoogde bewustzijn van de inktvis; het zijn verhaallijnen die van zichzelf al klinken alsof ze met dubbele tong worden verteld. Daar gaat het dan ook niet om. Laure Prouvost weet je binnen een paar minuten haar eigen wereld binnen te zuigen, een die alle zintuigen aanspreekt. Zo'n bar waar je bij binnenkomst verandert. Alleen de drank is niet te pruimen.

Laure Prouvost, the wet wet wanderer. Witte de With, Rotterdam, t/m 2/4.