Een bakkerij als tijdmachine

De suggestie is het sterkst voor mensen die in Hoorn de stoomtrein nemen naar Medemblik. Maar dat hoeft niet per se....

En die eeuw is bijna elke middag in bedrijf met een oven van 180 jaar oud, schalen en bakblikken die al generaties meegaan. Kinderen leren er koekjes bakken en garneren. En hun ouders leren dat ze kleine stollen moeten kopen en geen grote. In de kleintjes zitten meer krenten.

Het museum is ooit opgezet door de vrouw van de gepensioneerde Noord-Hollandse bakker Theo Spil. Ze vond het niks dat hij haar thuis voor de voeten liep.

Het draait intussen niet alleen meer om koek en gebak. Sinds 1 april liggen er in het museum hompen chocola en een zware hamer om er hompjes van te maken.

Tot het eind van het jaar is in Medemblik de tentoonstelling te zien Chocolade - van god en slaaf tot goddelijke verslaving. Dat impliceert dat er in de bakkerij af en toe geratel doorklinkt. Boven staat, op niet veel meer dan een keukentafel, een verzameling miniatuur-machines zoals ze ze in het groot gebruiken of gebruikten bij de chocoladefabricage.

Want het leven van een cacaoboon is niet licht. Je wordt geroosterd, geschild, gebroken, uitgewrongen en geperst. En dan volgen behandelingen die alleen vakmensen doorgronden, zoals temperen, dribbelen en tableren.

Het resultaat is in elke geval níet dat er vetzuren verdwijnen die ook in hasj voorkomen. Dat zou droef zijn voor de duizenden chocoholics, zoals een van de samenstellers van het psychiatrisch handboek DSM-IV. Hij weet alles van de behandeling van verslaafden, maar kan zelf geen reep weerstaan.

En wie niet voor de chocola komt, maar voor de entourage: op 15 en 16 april, 28 mei en op 1 juni steken de vrijwilligers van het museum zich in negentiende-eeuwse kledij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden