NieuwsMantelzorg

Een baan én intensieve mantelzorg, dat is nauwelijks te doen

Veel werkende mantelzorgers zijn ontevreden met hun leven en ervaren een te hoge tijdsdruk. Vooral mensen die wekelijks acht uur of langer voor een ziek familielid zorgen, hebben hier last van, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een onderzoek, dat is gebaseerd op een enquête onder ruim 3.800 werkenden.

Beeld Marcel van den Bergh

Een op de drie Nederlanders zorgt voor een familielid, een vriend of een buur. De landelijke mantelzorgvereniging Mezzo voorspelt dat dit aantal alleen maar zal toenemen. Naar schatting hebben twee miljoen van die mantelzorgers ook nog eens een baan. Toch vindt ruim 70 procent van alle werkende mantelzorgers arbeid en mantelzorg goed te combineren.  

Totdat zij ‘intensieve hulp’ aan hun zieke naaste(n) moeten gaan bieden: minimaal acht uur per week mantelzorg. Dit geldt voor ongeveer 400 duizend werkenden in Nederland. Zij zijn veel minder tevreden over hun leven en ervaren grote tijdsdruk. Gemiddeld werken zij 31 uur per week, en besteden daarnaast 21 uur per week aan zorg. 

Vakbonden CNV en FNV vinden het hoog tijd dat mantelzorgers hun mantelzorgtaken bespreekbaar maken op de werkvloer. ‘Veel mantelzorgers nemen nu vakantiedagen op in plaats van zorgverlof of melden zich ziek’, aldus het CNV. Volgens de CNV blijkt uit recent onderzoek dat Maurice de Hond in opdracht van de bond uitvoerde, dat 54 procent van de werknemers niet weet dat er al veel formele regelingen op het werk zijn voor mantelzorg. Slechts 16 procent zou de wettelijke regelingen kennen.

De FNV wil dat langdurend zorgverlof niet langer onbetaald is. ‘Wanneer de regering van burgers verwacht dat zij meer zorgtaken op zich nemen, moet de overheid daar iets tegenoverstellen’, aldus de vakbond.

Zijn mantelzorg en een baan met elkaar te combineren?

Als mantelzorger kreeg Mirella Klomp (59) een burn-out. Naast een fulltime baan werd de zorg voor haar man haar te veel

Organiseer de mantelzorg in Nederland net zo goed als de zorg voor jonge kinderen. De mogelijkheden van de mantelzorger worden schromelijk overschat, schrijft Liesbeth Hoogendijk.

Mantelzorgen en een baan: het kán wel samen. Maar dan is het wel zaak dat het op het werk bespreekbaar wordt gemaakt. Hoe pak je dit aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden