Een avond Mart Smeets, 's lands meest controversiële sportjournalist

Mart Smeets. Gehaat én aanbeden wordt hij. Frénk van der Linden, afgelopen weekend te gast bij De Avondetappe, over passie, ponteneur en professionalisme van 's lands meest controversiële sportjournalist. De NOS wil dat Smeets met pensioen gaat.

Mart Smeets tijdens een van de eerste edities van De Avondetappe van dit jaar, met Ronald Waterreus (links), Paul de Leeuw en Michiel Elijzen (rechts).Beeld anp

De NOS-ploeg bekent het ver na middernacht, op een terras in Lourdes: soms wordt in afwezigheid van de anchorman het Ivo de Wijs-lied Ik heb zo'n hekel aan Mart Smeets gezongen. Als zijn brombeergedrag te veel ergernis oproept, gaat het schijfje in de cd-speler van de omroepauto. Volumeknop op 10, therapeutisch effect gegarandeerd.

Er zijn seizoenen van De Avond­etappe geweest dat de repeatknop van de stereo moest worden ingedrukt. Deze zomer niet. Smeets (64) is in vorm, weet zijn team. Smeets neuriet zich de dag door; Smeets verhaalt bij het ontbijtei dat het kijkcijfer weer een miljoen of meer was; Smeets legt frequent zijn kolenschop op je schouder om vaderlijk te zeggen dat het marcheert. 'Dat, dames en heren, is het verdict van vandaag.'

Meezweten

En ja, het is te zien: Mart Smeets straalt. Ondanks zijn embonpoint helpt hij de technici na de uitzendingen bij het opruimen van kabels, contactdozen en lampen. Soms weet hij zelfs gasten te bewegen tot meezweten. NOS-getrouwen herinneren zich dat Jaap de Hoop de Scheffer, indertijd toch echt secretaris-generaal van de NAVO, met opgestroopte mouwen achter hem aan sjouwde. De bodyguards keken met de handen op de rug toe.

Gasten van De Avondetappe worden door de redactie met alle egards behandeld. Het is een geheel verzorgde reis richting de spotlights.Geliefde mee? Pas de problème. Hotel Beauséjour in Lourdes is ruim genoeg.

Hier, aan de voet van de Pyreneeën, botst sportverdwazing op religieuze waan. Links krakkemikkige karretjes met blinden, kreupelen, reumapatiënten en zwakzinnigen, voortgetrokken door verpleegsters. Rechts topatleten op state-of-the-artfietsen, in de watten gelegd door masseurs.

Militaire precisie
Vandaag lijkt niet de grot waar Bernadette oog in oog zou hebben gestaan met Maria het populairst onder de bedevaartgangers; het is de finishlijn van de etappe die de ware devotie oproept. Als de uitzending begint, blijkt dat Smeets' pose past bij de locatie: tegen de achtergrond van de Basilique Saint-Pie X doet hij de aankondiging in zijn vaste bidhouding, met de vingertoppen van beide handen tegen elkaar. Maar als enige van de NOS-ploeg verlaat hij Lourdes na afloop. Zijn afkeer van de katholieke kermis is zo groot dat hij er onder geen voorwaarde de nacht wil doorbrengen.

Volgens zijn eigen telling is dit de 39ste Tour de France die Mart Smeets verslaat. De Avondetappe is inmiddels toe aan het negende seizoen. Eind 2010 zijn medewerkers al op verkenning geweest in Frankrijk, het schema met de vertrek- en aankomstplaatsen op schoot. Met militaire precisie is het NOS Productieboek 2011 opgesteld. '14 juli, Bagnères de Bigorre. Uitzendlocatie: oud klooster, Rue de Thermes. Vier van de vijf bankjes zullen van het plein worden gehaald, behalve dat ene dicht bij een toilet.

Decor

Gemeente zorgt voor extra decor: palmbomen en rode bloemen.'
Niet voor niks wordt in de regiewagen op een avond gegrapt dat de NOS desgewenst de herverschijning van de Heilige Maagd in De Avondetappe zou weten te organiseren.

Maar alles kan net zo gemakkelijk misgaan: een dorpeling die halverwege het programma een essentiële stekker uit een stopcontact trekt, het weer dat omslaat, een verbinding die wordt verbroken.

Lees de rest van dit verhaal in de Volkskrant van vandaag.

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden