Lezersbrieven

Een architect is geen gekrenkte kunstenaar

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 9 maart.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Brief van de dag: Keuteltrots

In mijn loopbaan heb ik met meer dan zeventig architectenbureaus gewerkt, en als docent op de Academie van Bouwkunst zie ik er ook nog steeds spoortjes van. De keuteltrots van de gekrenkte kunstenaar.

Ooit werkte ik met zo'n chic geschoend en barok gebrild type, die zelfs de kleur van de gordijnen voorschreef. Als bewoners zich met klachten bij mij melden als 'de overbuurman neemt een andere dan de voorgeschreven RAL-kleur!' verwees ik ze steevast naar 112 voor deze acute noodsituatie.

Een ware architect is een academische ambachtsman, geen verwaande kunstenaar die van alles claimt ten aanzien van het door hem verkochte product. Stelt u zich voor dat de ontwerper van uw bank zegt dat de kussens die u gekocht heeft niet passen bij zijn visie? Dat de bakker stelt dat op zijn broodcreaties hagelslag niet passend is?

De architect die Naturalis in 1998 heeft ontworpen, won een kort geding. Naturalis moet stoppen met verbouwen, de architect beroep zich op auteursrecht bij Naturalis. Deze uitspraak plaatst de noodzakelijke democratisering van ook het ontwerpenweer tien jaar terug in de tijd. Vast een rechter met design interieur.

Peter Prak, Groningen

Praat tegen mij!

Beste partijleiders, hou nou eens op onderling ruzie te maken. Praat niet tegen elkaar, praat tegen mij! Dan zweef ik niet meer, dan kom ik met mijn voeten aan de grond.

Wim de Jong, Rotterdam

Nee dus

Na het lezen van de argumenten van een aantal Denk-stemmers denk ik dat ik nu zeker weet dat ik niet op Denk ga stemmen.

Arjen Boswijk, Groningen

Christelijke waarden

'Te simpel' en 'veel te kort door de bocht' oordeelt Mart Rutjes over Sybrand Buma's bewering dat gelijkheid een typisch christelijke waarde is. Buma had kunnen verwijzen naar wat Paulus rond het jaar 55 schrijft aan de christenen in wat nu Turkije heet: 'Er is geen Jood of Griek meer, er is geen slaaf of vrije, het is niet man en vrouw: u bent allemaal één in Christus.'

Dat betekent overigens niet dat de degenen die Buma's uitspraak bekritiseren helemaal ongelijk hebben. De theoloog Jan Hulshof schreef in 1992 in het Tijdschrift voor Theologie: 'Kort samengevat: dat het beroep op universele mensenrechten mogelijk werd, is de lichtzijde van de geschiedenis van het christendom, dat het nodig werd haar schaduwzijde.'

Guus Timmerman, moraaltheoloog, Amersfoort

Weer een vrouw

Op Internationale Vrouwendag plaatst de Volkskrant een bericht met als kop 'Weer een vrouw' om te duiden dat een vrouw directeur is geworden van Schiphol, voor de tweede keer op rij. Blijkbaar zo bijzonder dat niet het feit dat Schiphol een nieuwe directeur krijgt nieuws is, maar dat het wéér een vrouw betreft. Voor mij een illustratie dat de vrouwenstrijd nog lang niet gestreden is. Met berichten met 'weer een man' erboven kun je de krant immers dicht plamuren.

Om het met Elvan Akyildiz en Tommy uit Sesamstraat, in de V van woensdag te zeggen: poe hé.

Esther Donkers, Hoogeveen

Gaswinning

Ik ben het totaal niet eens met de stelling in de Brief van de Dag van woensdag dat premier Rutte niet de schuldige is van de rampzalige ontwikkelingen in Groningen. Er gaat per jaar 15 miljard van de Groningse aardgasbaten naar de schatkist, dan is het toch absurd om een gasfonds op te richten om de gedupeerden in Groningen schadeloos te stellen.

Het klopt dat alle voorgaande kabinetten medeschuldig zijn, dat de Groningse gedupeerden steeds verder wegzakken, maar daarmee is de plicht van schadeloosstelling niet verjaard. Rutte is al zes jaar als minister-president hoofdverantwoordelijk, zo werkt dat. En al die jaren moeten de gedupeerden lijdzaam toezien dat ook deze regering hen steeds verder uitbuit.

Het was mooi geweest voor de Groningers en voor de verkiezingen als Rutte had gezegd: wij stellen vanaf nu 1 miljard euro per jaar beschikbaar voor de gedupeerden, van onze 15 miljard winst. Maar het kartel houdt de poot stijf, dus geen medelijden met Rutte, maar wel met de gedupeerde Groningers.

Duco Douwstra, Vleuten

Oprecht trots

Heleen Mees vindt het 'jammer en onterecht' dat de PvdA de prijs betaalt voor de 'broodnodige en grootscheepse hervormingen' die hebben geleid tot herstel van onze economie.

Het is nog schrijnenender dat de PvdA niet wordt beloond voor de deskundige en integere inzet van haar ministers en staatssecretarissen in de afgelopen vierjarige (!) regeerperiode. Een aantal VVD- bewindslieden heeft laten zien dat het effectief besturen van een ministerie en ambtenarenapparaat geen vanzelfsprekenheid is.

Lodewijk Asscher zou het vakmanschap van zijn regeermaatjes wat beter over het voetlicht kunnen brengen. Zo kan hij oprechte trots uitstralen op zijn partij.

Hans Huisman, Bergen (L)

Probeer het eens

Bij alle spanning over hoe partijen in vredesnaam een nieuwe regering moeten vormen, vraag ik me af waarom ze niet gewoon een minderheidsregering uitproberen. Zonder gedoogpartner. Bij elk plan moet er een meerderheid gezocht worden, maar politici zullen minder gauw het verwijt krijgen dat ze zich koste wat kost aan het regeerakkoord willen houden.

Ellen Schoof, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden