Een aquarium vol prostituees, en kies er maar een

Het is in het bordeel Fishtank in Bangkok alsof je van een afstand een kreeft kiest om die avond klaar te laten maken. In een aquarium zitten een stuk of twintig jonge Thaise meisjes, vanachter het glas kan een klant met behulp van een van de medewerkers van het bordeel ('Je houdt van wild? Nummer 241 is een aanrader.') een meisje kiezen. Het gekozen nummer wordt omgeroepen, het gekozen meisje gaat nog even langs de kassa en met de klant de lift in, naar boven.

The Fishtank, Bangkok. © Vinai Dithajoh / Whoresglory.com

Ze lijken er niet vreselijk mee te zitten, de meisjes in Bangkok in Whores' Glory, een drieluik over prostitutie in Bangkok, Bangladesh en Mexico. Dat hun leven zich afspeelt in een prostitutieaquarium. Dat weliswaar wat luxueus en stijlvol aandoet, maar in feite een vleesmarkt is waar iedereen die maar genoeg betaalt in aanmerking komt voor het meisje van zijn keuze. Alsof je boodschappen doet. Van de Thai die zegt uitgekeken is op zijn vrouw tot de Amerikaan met cowboyhoed: 'Jij bent zo mooi, je hoeft niet eens Engels te kunnen praten'.

Ze zullen er ongetwijfeld zijn, prostituees die het vak uit volkomen vrije wil kiezen en behalve geld verdienen er ook een vorm van plezier in hebben. Maar in Whores' Glory, te zien op het IDFA-documentairefestival, kom je ze eigenlijk niet tegen. De Oostenrijkse regisseur Michael Glawogger maakte een drieluik over 'het oudste beroep ter wereld', op drie plekken. In Bangkok dus. Dan over naar de smalle straten van 'The City of Joy', een wijk die in feite is ingericht als een groot bordeel in Faridpur in Bangladesh, waar meisjes de klok rond werken voor hun vaak vrouwelijke pooiers, en tot slot de straten van 'The Zone', in Reynosa in Mexico. Modderige wegen vol gaten waar mannen rondrijden die zonder scrupules zin zeggen te hebben in neuken op alle plekken waar voor betaald wordt, en hoertjes in kleine kamers wachten tot er een auto stopt. Eén van hen zegt nog 'betaald te krijgen om plezier te hebben', maar blijkt ook verslaafd aan crack.

Uitbuiting

Glawogger maakte een film die de bezoeker uit het veld geslagen de bioscoop doet verlaten. Het is geen drieluik geworden vol beleidsmakers en deskundigen die vertellen wat er aan prostitutie en uitbuiting gedaan zou moeten worden, maar een soms haast onvoorstelbaar dichtbij gefilmde weergave van de dagelijkse praktijk van prostituees in de drie landen. De beelden spreken voor zichzelf, tot in de peeskamer aan toe - al dan niet geënsceneerd. De meisjes in Bangkok, die voor hun werkdag bidden voor zoveel mogelijk klanten, de soms piepjonge meisjes in Bangladesh, de vrouwen in Mexico. Komt er commentaar, dan is het van de meisjes zelf. Zoals een prostituee in Bangladesh: 'Wij vrouwen zijn moeilijke wezens. Waar moeten we anders heen? Wat kunnen we doen?' Een van de vrouwelijke pooiers praat ogenschijnlijk onaangedaan over haar dochter, een spelende peuters aan haar voeten. 'Als ze een man vindt, zal hij haar trouwen om het geld. Is dat geld er niet, dan komt ze op straat terecht. De straat is onze toekomst. Ze zal een hoer worden.'

De klanten worden letterlijk de kamers in gesleept, want geen klanten betekent geen geld. Een van de klanten zelf: 'Het is goed dat de wijk er is. Als er geen bordelen zouden zijn, zouden vrouwen op straat worden aangevallen. Dan zouden mannen seks hebben met geiten en schapen.'

Het wordt allemaal buitengewoon mooi in beeld gebracht, maar zo dicht op de dagelijkse praktijk dat het je hopeloos achter laat. Zowel de prostituees als de bezoekers komen aan het woord. En door ook in de auto te zitten van de Mexicaan die 'ontzettend geil' is en de een na de andere 'bitch' aanprijst vanwege haar capaciteiten, ben je via de camera zelf een hoerenloper geworden. En anders dan sommige clichés willen doen geloven: dat is de hel.

Zie ook: whoresglory.com

The Fishtank, Bangkok. © Vinai Dithajoh / Whoresglory.com
The Zone, Mexico. © Maya Goded / Whoresglory.com
The City of Joy, Bangladesh. © GMB Akash / Whoresglory.com
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden