Een andere dan culinaire lust

Dat de derde donderdag van april dit jaar samenviel met Witte Donderdag is puur toeval. Met het witte goud, de asperges, heeft dat niks te maken....

Pay-Uun Hiu

Dit jaar gebeurde dat met een buslading Limburgers in de Kunsthal van Rotterdam, waar het nieuwe aspergeseizoen werd ingeluid met de tentoonstelling Aspergeschalen 1850-1940 uit de collectie van Jan Juffermans en de benoeming van sterrenkok Cees Helder tot asperge-ambassadeur 2003.

De asperge beroept zich graag op een uitzonderingspositie. Door de speciale vorm is de roomwitte groente immers bijzonder in trek voor maaltijden ter opwekking van andere dan culinaire lusten.

Wie bij het traditioneel naar binnen zuigen van de asperge 'niet aan dat ene denkt', staat in Das erotische Kochbuch (uitgeverij Eichborn), 'is niet van deze wereld.' Volgens Isabel Allende in haar kookboek Afrodite is de dikke bleekkleurige asperge met een paarsrood puntje de meest erotische.

Asperges gooi je dus niet zomaar op een bordje. De geraffineerdste schalen hebben elegante lekplateaus en in de meeste schalen is het aspergemotief in weelderige vormen ingebakken. In de catalogus bij de tentoonstelling staan natuurlijk ook recepten. Cees Helder, Henk Savelberg en Bertus Liefting hebben gerechten die je niet eens durft te maken zonder bijbehorende schaal, maar gelukkig staan er achterin ook wat anonieme recepten voor dagelijks gebruik.

Het meest verrassend is de oosters getinte asperge.

Een jaar of drie geleden kwam onze favoriete Chinees in Tiel met geroerbakte asperges die eerst zo'n vijf minuten gekookt waren in water met de schillen erbij.

Een vergelijkbaar recept biedt de catalogus eveneens, al worden daarin de asperges eerst drie minuten gegaard in de magnetron op vol vermogen.

Schil de asperges vanaf het topje naar beneden en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Snijd de asperges schuin in stukken van 4 cm. Snijd de puntjes van de peultjes en snijd de bosuitjes in stukken van 2 cm. Verwijder de zaadjes uit de peper en hak die fijn, net als de knoflook en de gember. Zet de aspergestukjes (niet de kopjes ervan) in een schaaltje drie minuten in de magnetron. Verhit de olie in een wok; fruit knoflook, rode peper en gember; schep dan alle aspergestukjes, peultjes en bosui erdoor en roerbak 3-4 minuten. Voeg de oestersaus, sojasaus en 2 eetlepels water toe en verwarm nog 3 minuten met een deksel op de wok. Schep de cashewnoten erdoor, warm het gerecht nog even door en serveer met rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden