Een alternatief dat alleen maar nog meer vervuiling oplevert

Als oorlog een alternatief is voor diplomatie, mag de productie van méér broeikasgas misschien een alternatief genoemd worden voor energiebesparing....

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Inhoudelijk echter is het plan op bijna alle punten met het Kyoto-protocol in tegenspraak. Anders dan het internationale milieuverdrag voorziet het plan-Bush niet in de reductie van broeikasgas.

Door de overgang van oude naar nieuwe industrie gebruiken de VS de afgelopen vijf jaar al minder extra energie dan voorheen. Dit gematigd groeitempo wil Bush voor de komende tien jaar vasthouden. Zijn alternatief, zo luidt de kritiek van milieugroepen, komt overeen met het scenario 'business as usual'.

Die kern zat echter goed verstopt in de gloedvolle rede van de president. Hij kondigde een reductie van broeikas aan van liefst 18 procent in het jaar 2012. Het zou te vergelijken zijn met '500 miljoen ton minder broeikasgas in de atmosfeer en met het van de weg halen van 70 miljoen auto's.'

Vooral dat laatste mag in de VS gelden als een gewaagde uitspraak. Zeker wanneer in één adem belastingvoordelen worden aangekondigd voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke auto's en van wind- en zonne-energie. De komende vijf jaar wil Bush daar 4,6 miljard dollar voor uittrekken, hoewel dat geld gedeeld moet worden met de agrarische sector. Die kan nieuwe subsidies krijgen voor het vastleggen van koolstof in bossen of landbouwgewassen.

Intussen dook in de technische toelichting van het plan een nieuw begrip op. De Amerikaanse reductie wordt niet gezocht in de uitstoot van broeikasgas zelf, maar in de 'broeikasgasintensiteit'. Volgens dat begrip moet de besparing worden gerelateerd aan het brutonationaalproduct (BNP). Het gaat dus om een relatieve vermindering.

In plaats van de 183 ton broeikasgas per miljoen dollar BNP die dit jaar in de Verenigde Staten wordt geproduceerd, moet de uitstoot in 2012 zijn teruggebracht tot 151 ton. Zo kan een relatieve reductie worden behaald terwijl de feitelijke uitstoot stijgt. 'Economische groei is niet het probleem, maar de oplossing', aldus Bush.

De Europese landen hebben zich vorig jaar in Bonn met aanvankelijk aarzelende landen als Canada, Australië en Japan verplicht om de uitstoot van broeikasgas de komende acht jaar terug te brengen tot aan het niveau van 1990. Dat is geen relatieve, maar absolute reductie. Ze kost de Europese landen een klein deel van het brutonationaalproduct, vermoedelijk overigens minder dan 1 procent. Nederland moet 5 procent terug in uitstoot. Overigens moet ook het Kyotyo-protocol nog wel worden getekend. Aan die formaliteit is door nog vrijwel geen enkel land voldaan.

Naleving van het protocol zou voor de VS neerkomen op een absolute reductie van 7 procent broeikasgas. Een volledig geslaagd plan-Bush komt neer op een absolute stijging van 12 procent.

Aan het slot van zijn rede liet Bush doorschemeren dat Amerika zich niet helemaal prettig voelt in zijn Kyoto-isolement, en dat het land alsnog zal proberen om anderen te overtuigen van de 'andere, betere weg'.

Komende week gaat Bush naar Japan, China en Korea. Hij neemt 220 miljoen dollar mee voor energieprojecten in ontwikkelingslanden. Misschien is steun voor de Amerikaanse visie op Kyoto wel te koop, zo luidt de vrees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden