Een alternatief cadeau voor Beatrix

Iedereen breekt zich het hoofd over een cadeau voor de jubilerende koningin Beatrix, maar zou een nieuwe KBX niet iets zijn?...

Frank Poorthuis Raoul du Pré

Koningin Beatrix noemt de minister-president met wie ze al drie jaar het land bestuurt en wekelijks verkeert, nog steeds netjes 'mijnheer Balkenende'. Onlangs gebeurde het weer. De premier stond haar op te wachten bij de Ridderzaal. Ze stapte uit haar auto, gaf hem een hand en zei met een fijn glimlachje, dat net zo goed aardig als vilein bedoeld kon zijn: 'Mijnheer Balkenende, wat fijn dat u buiten in het zonnetje op me kunt wachten.'

Terwijl hij het zo goed met haar voor heeft en er alles aan doet het 'oranjegevoel' in Nederland te stimuleren. Maar of ze het erom doet! Nu brengt ze hem weer in verlegenheid door niet naar Rome te gaan. Natuurlijk zijn er tien redenen te bedenken voor een protestante regent om een paapse vorst niet te willen begraven. Maar het kan ook heel goed dat ze maandagmiddag in haar wekelijkse onderhoud met de minister-president heeft gezegd:

'Mijnheer Balkenende. Wij gaan helemaal nergens meer heen met dat barrel dat ons ter beschikking staat.'

Daar zouden wij volledig begrip voor hebben. Door een speling van het lot moesten wij onlangs mee in de achterbak van het vliegtuig, waarmee de jubilaris het luchtruim doorklieft. Als zij ten paleize verblijft, mag de ministerpresident gebruik van maken van de KBX,een , oranjegeschilderde Fokker. Fokker! Hoe lang geleden was dat onze nationale trots?

Al bij binnenkomst bleek de bemanning onderbezet. Slechts twee stewardessen op zestien stoelen. Internet-faciliteiten? Zonder de b l a ck b e r r i e van de premier waren we geheel van de buitenwereld afgesloten geweest.

Gelukkig lagen op de fauteuils troostende Wilhelmina-pepermuntjes en Haagse hopjes. Maar in de leesvakken was enkel de allernoodzakelijkste lectuur aanwezig: House and G arden, de National Geographic, Golf Magazine, Yacht Vision, Le Figaro, Vrij Nederland, HP/De Tijd, NR C en de Volkskrant.

Op het toilet stonden aangebroken (!) literflacons Giorgio Armani en L'eau d'Issey. De tube Dove handcrème was eveneens door eerdere bezoekers gehanteerd. Toegegeven: een opwindende gedachte drong zich op. Was het BX zelf geweest, die de odeurs had gebruikt? Of haar jongens, die graag de KBX pakken voor een weekeindje Brussel of Londen.

Anderzijds moesten majesteit en de jongens zich nu bij de volgende vlucht behelpen met eau de toilette en handcrème die ook door eenvoudige stervelingen was gebruikt?

De gedachten gingen naar de Airforce One van George Bush, die een ruim kantoor, een slaapkamer en een huisbioscoop herbergt, inclusief een volledig toegeruste keuken! In de KBX worden de maaltijden weliswaar opgediend in schattig porseleinen bordjes van de firma Villeroy en Boch, met zwaar verzilverd servies, maar wordt er gecaterd! Gecaterd! Kan het Hollandser!

Te eten waren er stukjes worst en blokjes kaas. Petit fours, warme vishapjes. Bij het voorgerecht slechts twee soorten pastei, waaronder een van ganzenlever. We vermelden het met terughoudendheid, want we begrijpen dat dit voer voor Kamervragen is.

Wijnkaart? Ho maar. Vooraf een chardonnay 2002 van het huis Latour, gelukkig wel de favoriet van hare majesteit. De minister-president, bierdrinker, was verplicht het brouwsel van huisvriend Heineken te nuttigen. Bij het hoofdgerecht (pasta, kippenboutje) kwam een Grand Cru St. Emillion langs, 1999. Het kan allemaal. Zeker. Maar als we nou werkelijk een cadeau van klasse voor het 25-jarig jubileum van BX mogen voorstellen...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden