Een allesbeslissende laatste slag

KEES TAMMENS

Vanaf het eerste spel van de finale van het NK zette 't Onstein (Bertens-Westra en Bakkeren-Bakkeren) afgelopen weekeinde alles op de aanval. Met een enorme vechtlust poetste het team zaterdag in hoog tempo de negatieve carryover uit de voorronde van 20 international matchpoints (imps) weg.

Na een formidabele ochtendzitting liep de voorsprong zondag op tot 63 imps. Titelprolongatie door 't Onstein, vorig jaar won het eerste team van deze vereniging, leek een kwestie van rustig uitspelen. Dit nu is bij bridge dikwijls ijdele hoop. De spellen namen een wrede wending. Het Witte Huis (Jansma-Paulissen en wereldkampioenen van Prooijen-Verhees) vocht zich met veel bravoure terug in de wedstrijd.

Toch leek er twee spellen voor het einde nog geen vuiltje aan de lucht voor 't Onstein, dat een gat van 26 imps koesterde. De slotfase leverde een waar spektakel op. De honderden toeschouwers in Den Hommel en duizenden op het internet zagen hoe Jan Jansma het verschil met een fraai klein slem halveerde.

Op het vierentachtigste spel van het NK hing alles om één enkele kaart. In die allesbeslissende laatste slag ging het kampioenschap naar Het Witte Huis.

Het spel dat over het lot van het NK-viertallen besliste in diagram 1.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

pas1¿pas1SA

pas2¿pas3¿

pas3SApaspas

pas---

't Onstein stond 13 imps voor. West kwam tegen 3SA uit met ¿2 voor de secce aas in de dummy. De leider, Huub Bertens, speelde klaveren naar ¿B in zuid, gevolgd door ¿A en schoppen, uit west ¿5 weg. ¿H, ¿V en ¿10 voor ¿B in oost, uit west ¿9 en ¿6. Een kleine harten uit oost. Het ultieme moment van de waarheid: ¿V voor negen slagen en de titel. Minuten lang gebeurde er niets. Zuid, piekerend over wat er aan de hand was, zocht naarstig naar een aanwijzing. West had kennelijk een 1¿-4¿-4¿-4¿ verdeling. Zowel in oost als west een harten honneur. Maar wie bezat ¿H en wie ¿B? De leider koos voor ¿10 met tragische gevolgen. Vier hartenslagen voor oost-west plus ¿B en ¿AH: drie down, 300 met 3SA op de andere tafel precies gemaakt (600): +900 en +14 imps voor Het Witte Huis. De strijd om het kampioenschap 2012 was met één imp verschil beslist.

In diagram 2 raakte Het Witte Huis de roos.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

pas1SA2¿2*SA*

3¿paspas6¿

paspaspas-

2SA was een transfer naar klaveren. Nadat west nog 3¿ kon opbrengen, zag zuid, Jan Jansma, veel harten plaatjes in oost-west. De kans was erg groot dat noord voor een klaveren slem de geschikte honneurs had. Daarbij wist hij dat zijn team een grote swing nodig had om alsnog de titel te grijpen. Dat verklaarde de snelle sprong naar 6¿. De dummy bracht inderdaad waar zuid op rekende: ¿HV en ¿AH waren perfecte honneurs. West kwam tegen 6¿ uit met ¿A en speelde harten door. Zuid troefde ¿10. De leider incasseerde alle troeven, speelde ¿A en zag bij west ¿H vallen, een interessant gegeven. Voor twaalf slagen was zuid afhankelijk van vier slagen in ruiten. ¿A, ruiten naar ¿V en ¿9 uit zuid. Oost en west hadden vanzelfsprekend alle ruiten vastgehouden. Zuid meende dat west van ¿HV daarmee was uitgekomen en taxeerde de ruiten op vier-twee. Hij koos voor de snit met ¿10: twaalf slagen goed voor +1370 en +13 imps tegen 620 in 5¿ plus één van de andere tafel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden