Een allegaartje dat voor ster speelt

'Mijn God, hoe is het mogelijk. Amateurs en Has-Beens in het beste honkbalteam ter wereld.' Fans van de New York Yankees en door-en-door chauvinistische sportcommentatoren uit New York konden hun ogen niet geloven....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Een barkeeper, een schoenenverkoper, een politieman, een handelsreiziger en een computerprogrammeur maakten de stramme armen en benen los in duidelijk te strak zittende broeken en shirts. Is dit de trots van New York? Moet dit allegaartje het komende honkbalseizoen redden? Is dit schamele zootje in staat Amerika's belangrijkste sport, het nationale tijdsverdrijf, van de ondergang te redden.

Soortgelijke verzuchtingen werden ook in de trainingskampen van de Chicago White Sox, de Philadelphia Phillies en de Los Angeles Dodgers gehoord. Alleen in het kamp van de Baltimore Orioles in Sarasota, Florida, is het stil. De eigenaar van de Birds, Peter Angelos, vertikt het om met in zijn ogen minderwaardige plaatsvervangers te beginnen. Angelos wil zelfs geen Orioles-spelers uit de minor league inzetten in de major league.

De eigenzinnige Angelos, een multimiljonair uit Baltimore, Maryland, wordt de renegaat van de clubeigenaren genoemd en moet zich voorbereiden op een reeks rechtszaken. Vooral de stadions in Florida, waar ter voorbereiding op de echte competitie de Grapefruit League zal worden gespeeld, leggen zich niet neer bij de weigering van Angelos om hoe dan ook een team in het veld te sturen.

De stadions en steden in het warme zuiden van de Verenigde Staten zien miljoenen dollars verloren gaan als de profteams zich komen voorbereiden op de competitie, die op 2 april begint. De meeste teams hebben echter wel plaatsvervangers ingezet. Zij willen daarmee de zes maanden oude staking van de spelers breken en kostbare processen voorkomen.

De plaatsvervangers zijn opgetrommeld door talentenscouts, via kennissen en oude contacten. In de meeste gevallen gaat het om tweede- en derde rangsspelers, die het nooit verder hebben gebracht dan de minor league of de universiteitscompetitie. Nu mogen zij even doen alsof zij de echte sterren zijn. Voor de jonge spelers uit de huidige minor league is dit de kans om zich te laten zien.

Voor de mannen die hun illusies al verloren hadden, is dit de kans om nog een keer te gloriëren. 'Ik weet wat het is om rond te moeten komen van 30 duizend dollar per jaar, want ik leef in de echte wereld', aldus de 31-jarige Velazquez, die drie jaar geleden nog competitie speelde, maar nu kantoormeubelen verkoopt. 'Dit is mijn kans om te laten zien wat ik echt waard ben. Die grote jongens, die fatcats, met hun salarissen van vier, vijf miljoen dollar zijn verwend geraakt', zei Velazquez gisteren in gesprek met de sportzender ESPN.

De grote jongens intussen waren bijeen gekomen in Orlando om zich te beraden op hun posities. In het kamp van de spelers waren grote spanningen ontstaan toen Lenny Dykstra van de Philadelphia Phillies dreigde persoonlijk een einde te maken aan de staking. Dykstra, een van de kanonnen van de Phillies, wilde weer aan werk gaan, maar onder grote druk van zijn collega's trok hij zijn besluit in. Als Dykstra 'de lijn had overschreden' dan zou dat beschouwd worden als een overwinning van de clubeigenaren.

De meeste teams in de profcompetitie beginnen dit weekeinde met de traditionele voorjaarstrainingen. Spelers en eigenaren hebben nog tot 2 april de tijd om tot een vergelijk te komen, want dan begint de competitie. Van enige beweging in het conflict over de beheersing van de topsalarissen is nog geen sprake. Mogelijk wordt volgende week weer overleg gevoerd tussen de eigenaren en de spelersbond. Oud-president Carter heeft opnieuw aangeboden te bemiddelen.

In het Congres neemt de bereidheid om in te grijpen dagelijks af. De meeste volksvertegenwoordigers hebben ideologische bezwaren tegen bemoeienis van de overheid met een conflict tussen puissant rijke werkgevers en werknemers.

De clubs bereiden zich dan ook serieus voor op een competitie met plaatsvervangers. Enkele clubs hebben al aangekondigd de toegangsprijzen te halveren om maar voldoende toeschouwers te krijgen. Amerika raakt de staking in toenemende mate beu. Uit peilingen, ingezonden brieven en bijdragen aan praatshows op de radio blijkt er weinig begrip te zijn voor 'de staking van rijken tegen superrijken'. De stelling dat het honkbal bezig is zichzelf kapot te maken krijgt ook steeds meer aanhang. Het geld, de tv-kijkers en de fans verleggen hun aandacht naar basketbal en Amerikaans voetbal.

Geleidelijk aan begint ook de economische schade van de staking duidelijk te worden. Meer dan 30 duizend werknemers in de stadions en verkopers van dranken, hamburgers en hotdogs zijn werkloos. De verliezen aan inkomsten in de 24 steden met honkbalteams lopen op tot gemiddeld 1,16 miljoen dollar per stad. De clubs hebben de inkomsten zien dalen met 500 miljoen dollar en de spelers hebben sinds het begin van de staking 250 miljoen dollar aan extra inkomsten misgelopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden