Een alcoholverbod, maar wie het moet handhaven weet niemand

Hoewel alcohol op en rond Koningsdag verboden is in de NS-treinen en op de stations, lijken maar weinig reizigers op Amsterdam Centraal daar zaterdag van op de hoogte. In de stationswinkels staat geen biertje in de schappen, maar toch heeft een aanzienlijk aantal feestvierders het glas.

In de stationshal nippen vier twintigers sinas en wodka uit plastic limonadebekers. 'Zo zie je het niet en wodka is bovendien geurloos", aldus een van de oranje uitgedoste meisjes. 'Bovendien let er helemaal niemand op. Vrienden van ons zijn expres ingestapt op station Koog-Bloemwijk omdat bij Zaandam gecontroleerd zou worden, maar dat bleek helemaal niet het geval."

Twee minderjarigen passen de 'plasticbekertruc' niet zozeer toe vanwege het NS-verbod, maar vanwege hun leeftijd. 'Alcoholverbod op de stations? Dat wist ik niet, maar we zijn überhaupt te jong om te drinken. Al hebben we vier flessen wodka en whisky bij ons", zegt een van de jongens terwijl hij de flessen één voor één uit zijn boodschappentassen tilt.

Beeld anp

Handhaving
Toevallig passerende politieagenten grijpen niet in. 'De handhaving ligt niet bij ons, maar bij de NS', meent een van de surveillanten. Een NS-conductrice denkt daar heel anders over: 'Dat doet de politie, volgens mij. Ik geloof dat we wel melding moeten doen, maar daar hebben we vandaag helemaal geen tijd voor.' Volgens een NS-woordvoerder 'zien de NS, gemeente en politie daar gezamenlijk op toe. Als we het zien, pakken we de alcohol af.'

Medewerkers van stationswinkels op Amsterdam Centraal reageren verdeeld op het inmiddels jaarlijks terugkerende verbod. Een kiosk-personeelslid zegt 'zeker tien keer per uur" potentiële klanten te moeten teleurstellen. 'Ik snap de regel wel, want je voorkomt chaos van dronken reizigers. Maar vaak worden mensen boos, want ze verwachten het niet.'

Omzet
Ook bij andere winkels zoals de HEMA en zelfs bij koffieketen Starbucks wordt om drank gevraagd. Een AH2Go-medewerker stuurt feestvierders de binnenstad in voor hun drank en wijst hen op het alcoholvrije bier in de schappen. 'Dat wordt vandaag wel meer verkocht dan anders. Maar al met al gaat het verbod wel ten koste van mijn omzet. Zonde.'

In totaal zijn vandaga zo'n 270.000 mensen met de trein naar Amsterdam gekomen, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij spreekt van een vergelijkbaar aantal bezoekers als bij Koninginnedag in de jaren 2011 en 2012. Vorig jaar was er geen Koninginnedag, omdat toen de troonswisseling plaatsvond.

'Inmiddels gaan mensen alweer naar huis', meldt een woordvoerster van de NS. 'Dat zien we eigenlijk op alle stations.' De eerste evenementen zijn afgelopen en de laatste feesten vinden in de loop van de avond hun einde. De NS blijft nog tot laat doorrijden om ook de bezoekers van die evenementen naar huis te brengen.

Beeld epa
Beeld anp
Beeld anp

Haarlem
In Haarlem lijkt het strenge toezicht daar op de leeftijd van drinkende jongeren wel goed te hebben uitgepakt. Dat liet een woordvoerster van de gemeente weten. In totaal werden 49 jongeren gecontroleerd, van wie er maar één met een boete hoefde te worden bestraft.

Haarlem greep Koningsdag aan om voor het eerst streng te controleren. De alcoholwet is sinds begin dit jaar zo aangepast dat jongeren pas een biertje mogen drinken als ze 18 jaar oud zijn. Tot zaterdag werd door de politie vooral gewaarschuwd als jongeren zich daar niet aan hielden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden