Een Ajax-verdediger en de woede van het volk

De Twaalfde Man

Toen ik donderdagavond laat mijn iPad op schoot nam om te kijken of er nog iets leuks was gebeurd op de velden, zag ik dat Ajax een bekerwedstrijd tegen Vitesse had gespeeld. Dat was me ontschoten. Bekervoetbal heeft niet mijn speciale interesse.

Ajax bleek met 4-0 te hebben verloren. Niet alleen vanwege de uitslag is dat opzienbarend. Ajax speelde thuis en Vitesse staat in de eredivisie op de twaalfde plaats.

Verder had Frank de Boer gezegd dat Ajax het bekertoernooi serieus nam en wachtte Vitesse al zeven wedstrijden op een overwinning. Dus ja, dit was een grote verrassing, ook al had De Boer zijn elftal drastisch verjongd en geloofde hij dat Ajax deze wedstrijd ook zonder Cillessen, Moisander, Schöne en Andersen wel kon winnen.

Dat zou je een beoordelingsfout met grote gevolgen kunnen noemen, een fatale misrekening van een coach die de gevolgen van de ingreep zwaar had onderschat, maar dat deed niemand. Dat zou te ingewikkeld worden. Dan moet die fluwelen revolutie van Cruijff weer worden geanalyseerd, of de vaardigheden van De Boer, en daar heeft niemand tijd voor, want de volgende wedstrijd begint alweer bijna.

Niet de vraag waarom Ajax met 4-0 verliest van Vitesse wordt beantwoord, maar de vraag wie de schuldige is. Zo worden voetbalwedstrijden gesimplificeerd. Op Twitter en in de rest van de wereld kreeg vooral Joël Veltman ervan langs. Twee doelpunten van Vitesse, gemaakt door Bertrand Traoré, ontstonden door fouten van hem.

Het kwam erop neer dat iedereen erg boos was op Veltman, of op zijn minst verontwaardigd. NOS-commentator Jeroen Elshoff gaf Frank de Boer een vergaand, maar duidelijk advies en twitterde dat het voorlopig klaar zou moeten zijn met de basisplaats van Veltman. 'Wat een vernedering.'

Vernedering, dat was het woord dat ik zocht. Het was een vernedering en de schuldige was Joël Veltman, de 22-jarige verdediger van Ajax, een groot talent met een lichte neiging tot nonchalance.

Een verslaggever van het ANP vroeg hem na afloop of dit de slechtste wedstrijd was uit zijn loopbaan. Dat wist Veltman niet, maar hij dacht wel dat het een van zijn slechtste wedstrijden was geweest. Hij zei: 'Het lijkt me duidelijk dat dit niet mijn beste wedstrijd was.'

Dus daar sta je dan als jonge voetballer in de Amsterdam Arena, na een 4-0 nederlaag, in gesprek met mannen die op dwingende toon vragen of dit de slechtste wedstrijd was uit je loopbaan. Veltman maakte er het beste van, weerstond de verleiding om 'sodemieter op, lul' te zeggen en deed geroutineerd een greep in de stapel clichés.

De foutjes moeten uit zijn spel, zei hij. Dit mag niet gebeuren, de enige voldoende was voor het publiek, natuurlijk had Vitesse het goed gedaan, maar hij kijkt liever naar Ajax en als je geen duels wint, houdt alles op - zo'n interview dus, het bekende tenenkrommende gesprekje dat na voetbalwedstrijden gretig wordt gevoerd en even gretig wordt gedeeld met kijkers, lezers en luisteraars.

Ajax speelde aanvallend niets klaar en creëerde niet één scoringskans, maar dat opvallende feit werd weggemoffeld in verborgen bijzinnetjes. Het gaat nu om Veltman. Kop in De Telegraaf boven het wedstrijdverslag: 'Veltman viert al vakantie.'

In de trends op Twitter deed Veltman het ook goed. Hij stond vrijdagochtend op een keurige vijfde plaats, na onder meer #SR14 en #kerstcrisis. Twaalf uur lang werden in Nederland volgens @trendinaliaNL alleen de namen Zijlstra en Rutte vaker getwitterd.

Frank de Boer probeerde nog iets te redden met een 'hij heeft ook hele goede wedstrijden gespeeld', maar die woorden vervlogen onmiddellijk. Aan dit soort nuances heeft niemand behoefte. De dader moet worden gestraft. Joël Veltman mag hier niet mee wegkomen.

Het nieuws van vrijdag: 'Veltman moet vrezen voor basisplaats.' Gerechtigheid.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.