Een Ajacied is een hartstikke goeie kerel

Charles Bromet en Willem Vissers

Bijdrage 10: waarin we er eindelijk achter komen welke bijzondere eigenschappen een Ajacied allemaal heeft.

Totdat Timmy Simons scoorde, was het zondag in de Amsterdam Arena een gezellige boel.

Met filmpjes (Johan Cruijff, directeur Maarten Fontein, Jack Spijkerman natuurlijk) een krijsende omroeper en een Stichting Sire-achtige poster werd duidelijk gemaakt dat een Ajax-supporter niet zomaar gewoon een supporter is, zoals vaak wordt gedacht, maar een tolerante, creatieve en invoelende modelburger.

Een Ajacied ‘houdt van het leven’, maar ‘wel van een leven met allure, van een leven waarin actie is’. Een Ajacied houdt ook van mooi, zo blijkt, en winnen is voor hem of haar dan ook niet genoeg.

Ook is een Ajacied zelfverzekerd, ‘een beetje brutaal zelfs’, en vaak probeert hij anderen te overtuigen van zijn gelijk. Dit doet hij ‘soms tegen beter weten in, maar dat neem je hem nauwelijks kwalijk’.

Want gelukkig treedt een Ajacied iedereen altijd met respect tegemoet, ‘niet alleen gelijkgestemden, maar ook mensen die een andere mening hebben’.

Ook goed om te weten is dat een Ajacied betrokken is bij de samenleving en eerlijk en sportief is. Hij kan – kleine onvolkomenheid – niet tegen zijn verlies, maar hij heeft wel lef en creativiteit, en een groot doorzettingsvermogen.

‘Een Ajacied denkt rood, denkt wit. Droomt rood, droomt wit. Juicht rood, juicht wit.’ Verder blijft deze supportersvariant altijd achter zijn club staan. ‘Ook als het even minder gaat.’

Dit is allemaal goed om te weten, ook omdat nu het bewijs is geleverd dat een Ajacied nooit dronken of stoned is, altijd begrip toont voor de scheidsrechter en nimmer een café in een provincieplaats in elkaar beukt of op andere plekken vernielingen aanricht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden