Een afgemeten oproep aan kiezers van Italië

Met een onomwonden verkiezingsboodschap besloot Silvio Berlusconi gisteravond het tweede en laatste televisiedebat dat hij in aanloop naar de Italiaanse parlementsverkiezingen met zijn uitdager Romano Prodi voerde....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

'Wij hebben Italië vijf jaar geleid', zei de huidige minister-president, 'maar het is een lastig bedrijf. We brachten minder belastingen, meer veiligheid, meer efficiëncy.' Dat project wil de leider van Forza Italia en de coalitie graag voortzetten.

Volgens de spelregels werd het nauwkeurig gereguleerde debat afgesloten door de minister-president. In tweeënhalve minuut mocht hij zijn laatste boodschap overbrengen aan de kiezers, van wie bijna een kwart nog onbeslist heet te zijn. Hij hield die zo concreet mogelijk, door drie fiscale maatregelen aan de orde te stellen. In alle gevallen voorspelde hij de Italianen juist op die terreinen narigheid als zij voor een links kabinet onder leiding van Prodi zouden stemmen.

Prodi was Berlusconi voorgegaan in zijn ultieme verkiezingsboodschap - en het contrast had niet groter kunnen zijn. Hij stelde geen concrete maatregelen voor, maar schetste het beeld van een land dat na vijf jaar Berlusconi in tweeën gespleten is: 'Wij' tegen 'zij', 'rijk' tegen 'arm', 'het zuiden' tegen 'het noorden'. De uitdaging is, aldus Prodi, Italië gereed te maken voor de globalisering, vertrouwen en eenheid te herstellen, opdat het land de nieuwe tijd tegemoet kan treden 'op een wijze die dit grote land toekomt'.

En zo kreeg een afgemeten, zich vaak haast automatisch ontvouwend debat, waarin beide partijen zich bedienden van beweringen en beschuldigingen die de afgelopen anderhalve maand al uitentreuren herhaald zijn, alsnog een ideologische afsluiting: liberalisme versus socialisme.

Beide politici leken zich te hebben voorgenomen zo kalm mogelijk te blijven en zo min mogelijk te polemiseren; Prodi hulde zich in hoofdschuddend glimlachen, Berlusconi hamerde op de ongeloofwaardigheid en instabiliteit van een regering-Prodi. Berlusconi bleef de Italianen waarschuwen tegen het gevaar dat vooral de communisten binnen Prodi's coalitie met zich meebrengen.

Prodi trachtte zijn tegenstander in de hoek te dringen door keer op keer te vragen naar de resultaten van vijf jaar regeringsverantwoordelijkheid. 'One-liners' ontbraken, of het moest Berlsconi's observatie zijn dat de enige cijfers in het programma van links de pagina-cijfers waren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden