Een afbladderend gouden wereldje

De crisis is genadeloos. De man van de poenerige Miljonair Fairs kwam steeds meer in het schootsveld te liggen. De Haagse rechtbank sprak dinsdag het faillissement van zijn bedrijf uit.

DOOR ROB GOLLIN

Het was naar zijn zeggen de vraag die hem het meest werd gesteld: of hij nu zelf ook miljonair was. Dan antwoordde hij dat hij het niet eens zou weten. 'Alles wat ik verdien stop ik in het bedrijf.'

Dat was in 2008, de financiële wereld wankelde, en mediaondernemer Yves Gijrath, organisator van de Miljonair Fairs, riep nog tijdens de Amsterdamse editie aan de zijde van openingsact Pamela Anderson - tegen EenVandaag: 'Een tikkeltje ordinair, maar het is ook een lekker wijf' - zelfverzekerd dat de crisis alweer voorbij was.

Maar die bleek bestendiger dan hij dacht. Wat hij of anderen sindsdien in de Gijrath Media Groep ook mogen hebben gestopt, het bleek niet voldoende. De rechtbank in Den Haag sprak gisteren het faillissement van het bedrijf uit. Het voortbestaan van de glossy's die onder de vleugels van de onderneming worden uitgegeven - Jacky, JFK en LXRY - is onzeker. De dertig medewerkers van de GMG zijn over het bankroet geïnformeerd. Volgens een verklaring zijn er liquiditeitstekorten, veroorzaakt door 'externe oorzaken' - de crisis, internationale tegenvallers en een strop van 1,1 miljoen bij de verbouwing van het kantoor in Amsterdam. 'Er wordt hard gewerkt aan oplossingen en het behoud van arbeidsplaatsen.'

Het nuttigen van champagne en kaviaar tegen het decor van glanzende bolides en blinkende jachten ten spijt, het gouden wereldje van Gijrath was al jaren aan het afbladderen. Achteraf gezien was de act met de bevallige assistente van illusionist Hans Klok de opmaat tot de neergang. Enkele maanden eerder had Gijrath - gewezen marketingadviseur met heao als opleiding - nog een bod van 25 miljoen op zijn bedrijf afgewezen: te laag. Het concept van de Miljonair Fair, die in 2002 voor het eerst in Amsterdam werd gehouden, was internationaal geworden, met versies in Moskou, Shanghai, Cannes, Istanbul en Kortrijk. Ze leverden miljoenen winst op, bij de GMG liep het personeelsbestand op tot 85. De camera's van EenVandaag registreerden hoe hij aan de vooravond van de Fair ontroerd raakte na een telefoontje van toenmalig burgemeester Job Cohen, die hem feliciteerde met het succes. Maar er was ook protest tegen de poenerigheid van zo'n bijeenkomst in tijden van malaise. Actievoerders bekladden de gevel van het kantoor en de organisator liep op de beurs voor de zekerheid rond in een kogelvrij vest.

In 2009, toen de crisis doorzette, ontplofte echter een 'molotovcocktail van ellende', zoals hij in december vorig jaar tegen de Volkskrant zei. 'Aan ondernemen kwam ik niet meer toe. Minder adverteerders, geen tijd voor innovatie, saneren, bedrijven die hun rekening niet meer konden betalen, problemen in Rusland, gezeur met de bank.' Nog in dat jaar, verkocht hij het bedrijf aan investeerders Paul en Marc (vader en zoon) Schaling. Gijrath bleef naar buiten toe het gezicht van de groep, maar belandde in praktijk naar verluidt in de marge - een hard gelag voor iemand die als controlfreak te boek staat. Een sanering volgde, het bedrijf belandde in de rode cijfers. Zelfs het merk Miljonair Fair werd uiteindelijk opgegeven, de editie van 2012 heette de Masters of LXRY; een echt knalfeest werd het niet.

Gaandeweg kwam Gijrath zelf steeds meer in het schootsveld te liggen. Het hielp niet dat hij ineens een zakenbehartiger van kickbokser Badr Hari bleek te zijn en het voor de vechtsporter opnam na beschuldigingen over een reeks geweldsdelicten. De banden zijn inmiddels verbroken; wie wie aan de kant schoof is onduidelijk, wel etaleerden de eigenaren van de GMG hun ongenoegen over de relatie.

Statusbelust

Het zakenblad Quote portretteerde Gijrath eind vorig jaar als 'ijdel en statusbelust'. Hij zou zich in de hoogtijdagen hebben omringd met personeel dat vooral aan de kwalificaties 'vrouw, jong en lekker' moest voldoen, laks zijn met betalingen, de werkelijke oplagen van zijn bladen verzwijgen en geregeld geld uit de bedrijfskas voor privédoeleinden hebben gebruikt - zelf bestempelde hij dat laatste in het artikel als een 'vorm van dividenduitkering', het was immers zijn eigen bedrijf. Tegen Vrij Nederland zei Gijrath het stuk als een dolksteek in de rug te hebben ervaren. 'Ik heb die lui altijd op onze evenementen welkom geheten.' Een van de eigenaren van de GMG, Marc Schaling, stond Quote gisteren gewoon te woord over het bankroet. Er zou de afgelopen drie jaar 3 miljoen euro in het bedrijf zijn geïnvesteerd. Hij zegt teleurgesteld te zijn. 'We hadden simpelweg te maken met te veel ballast uit het verleden. Het bijstorten was niet vol te houden.'

Yves Gijrath zinspeelde eind januari in Vrij Nederland al op een vervolg zonder de Schalings. 'Ik voel me beter dan ooit. Ik ben eruit, uit de problemen. Ik heb altijd alles zelf opgelost en ik zal altijd blijven ondernemen.' Er zijn speculaties over een samenwerking met een goede vriend en collega-zakenman Erik de Vlieger. Een ware Master of LXRY verdwijnt niet zomaar achter de coulissen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden