Een absurde weg

De Britse regisseur Michael Winterbottom snapt (in een Volkskrant-interview uit 2003) niet wat er bijzonder is aan het feit dat hij minimaal één film per jaar maakt.

De verbijstering die Michael Winterbottoms documentaire-speelfilm The Road to Guantánamo bij zijn verschijning teweegbracht, was vooral gestoeld op de onmenselijke behandeling die de gevangenen moesten ondergaan in het in 2001 speciaal voor hen aangelegde Amerikaanse kamp. Die behandeling is inderdaad gruwelijk, zo laat de film ondubbelzinnig zien. Fysieke marteling, psychische uitputting, verschrikkelijke verhoorsessies; Winterbottom kon beelden maken van gruwelijkheden waarvoor nauwelijks woorden bestaan.


Maar de titel van de film benadrukt niet voor niets de weg die naar dit kamp leidde. Want zo erg als de behandeling is die de hoofdpersonen ondergaan, zo absurd is de manier waarop ze er terechtkomen. Een stel Engelse jongens, min of meer op vakantie in Pakistan voor het huwelijk van een van hen, laten zich om vage redenen overhalen naar Afghanistan te reizen om daar hun 'broeders' te helpen die het sinds de Amerikaanse bezetting 'moeilijk hebben'. Een lange aaneenschakeling van domme toevalligheden, als gevolg daarvan levensgevaarlijke avonturen en tot slot vele gevallen van tunnelvisie zorgen ervoor dat de jongens belanden op het gevreesde stukje Amerikaans grondgebied op Cuba. Dat in zo'n lange keten niet één iemand de helderheid van geest heeft te zien wat er werkelijk aan de hand is, is wat uiteindelijk het meest verbijstert. En verontrust.


The Road to Guantánamo (Michael Winterbottom, 2006) Nederland 2, 23.00 uur.

First Blood

(Ted Kotcheff, 1982) De oer-Rambo-film, waarin onze held wordt geïntroduceerd als de Vietnam-veteraan die om niets in de cel belandt van een kleine Amerikaanse stad. Daar wordt hij onder leiding van de sadistische Brian Dennehy zo mishandeld en getergd dat hij in een woede ontsteekt die zijn belagers te veel wordt. Hij ontsnapt en dan volgt een actierijk kat-en-muisspel in de bos- en bergrijke natuur van de Canadese locaties.


RTL 7, 20.30 uur.

Ladder 49

(Jay Russell, 2004) Onderhoudend brandweerdrama met Joaquin Phoenix als brandweerman die bij een reddingsactie wordt overmand door de vlammen en het puin. In afwachting van de hulpverleners ziet hij zijn leven aan zich voorbijtrekken; dat stond in het teken van zijn werk, waarbij zijn gezinsleven nogal eens het onderspit moest delven.


Eén, 23.20 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden