Een aardige speler die ook nog eens scoort

Tegenover de complete voetbalselectie die, al dan niet via een omweg, van Amsterdam naar Eindhoven ging, staat slechts een enkeling die de omgekeerde weg aflegde....

Aan vergelijken kun je nauwelijks ontkomen

Nee, niet met Keizer en Moulijn

Alleman, Lambert Verdonck, wat je verwacht

Maar met een voorjaarlijks ontbotten van de bomen

Henk Spaan kreeg het voorjaar in zijn hoofd toen hij zijn gedachten over de nieuwe linksbuiten van Ajax op rijm zette.

De natuur is aan het openbarsten

Varens ontrollen zich, een kievitsei!

Peter Hoekstra, Drent van geboorte en groot geworden in een Eindhovens voetbalinternaat, zal vandaag zijn handtekening zetten onder een contract dat hem aan de wereldkampioen bindt. Zijn verbintenis met PSV loopt op 1 juli van dit jaar af.

Nu het nog kan, ontvangt PSV een geschat bedrag van vijf miljoen voor de 22-jarige Hoekstra. Als het vonnis van het Europees Hof in de zaak-Bosman zijn gewenste effect heeft, zal PSV over een half jaar geen cent meer mogen vragen voor een transfer van Hoekstra.

Bij Ajax kunnen ze op dit moment wel een miljoentje lijden en bovendien is de nood hoog. Eerst scheurde Marc Overmars zijn kruisband en vervolgens brak Martijn Reuser zijn been, waardoor Van Gaal voor de rest van dit seizoen zonder een linksbuiten kwam te zitten. De Ajax-coach liet na al dat onheil nog wel even de naam van Dave van den Berg, linksbuiten in het tweede, want Ajax stelt liever spelers op die het systeem gewoon zijn.

Maar Van den Berg is kennelijk nog te licht bevonden. De voordelen van een transfer van Hoekstra wogen kennlijk op tegen het aanzienlijke nadeel dat hij door zijn late overgang niet inzetbaar is in Europees verband.

Hoekstra zelf verwacht veel van zijn overstap. 'Door de blessures van Overmars en Reuser reken ik erop een basisplaats te krijgen.' In een gesprek met Advocaat was hem duidelijk geworden dat hij daarop bij PSV niet hoefde te rekenen. Advocaat legt zich gemakkelijk neer bij Hoekstra's vertrek. 'Iemand die weg wil, moet je niet tegenhouden.'

Ajax liet het oog al een tijdje geleden vallen op de slungelachtige (1.89 m) Hoekstra. Van Gaal zou deze zomer genoten hebben van Hoekstra's technische vaardigheden op een voetvolley-toernooi in zuid-Frankrijk.

Ook zijn spelersgroep had de naam van Hoekstra al eens laten vallen. Ronald de Boer, die Hoekstra ook beschouwt als de ideale vervanger van Overmars in het Nederlands elftal, zei zaterdag in NRC Handelsblad: 'Een aardige voetballer die ook zijn doelpunt meepikt. We hebben onze trainer afgelopen zomer al gezegd dat hij hem naar Ajax moest halen.'

Tussen het vorige en het huidige seizoen zag de toekomst van Hoekstra er nog somber uit. In het 4-4-2-systeem van Advocaat waren de twee voorste posities vergeven aan Nilis en Ronaldo (Eykelkamp diende zich op het laatst aan als hun vervanger). Hoekstra kon de positie van linkshalf wel vergeten met nieuweling Cocu en de dynamischer Zenden als concurrenten.

Advocaat dacht hem slechts te kunnen gebruiken als aanvallende rechtshalf. 'Ik moest de concurrentie aangaan met Boudewijn Pahlplatz op de rechterflank. Verdomme, ik ben toch een pure linkspoot', zei Hoekstra op 12 juli tegen het Eindhovens Dagblad. Hij rekende toen nog niet op de dat moment geblesseerde Marciano Vink die de plek uiteindelijk het vaakst opeiste. Van de achttien competitiewedstrijden die PSV dit seizoen al speelde, stond Hoekstra slechts zes maal in de basis. Hij scoorde ook zes keer.

Acht jaar is hij in dienst geweest van de sportvereniging van Philips. De helft daarvan zat hij bij de A-selectie, op voorspraak van Bobby Robson, zonder zijn onomstreden talent in een basisplaats om te zetten. De Mos zag het aanvankelijk wel in hem. 'Een heerlijke speler, maar er komt meer bij kijken dan die paar beweginkjes op de televisie', zei hij deze zomer in Voetbal International. Zijn opvolgers Rijvers en Advocaat namen daarmee dan ook geen genoegen.

Hoekstra: 'De verschillende trainerswissels hebben niet in mijn voordeel gewerkt. Ik heb bij PSV nooit echt een kans gekregen, daarom wilde ik weg uit Eindhoven. Ajax is natuurlijk een fantastische club. Het is jammer dat ik niet in de Champions League kan spelen, maar Ajax heeft zo'n druk programma. Ik verwacht zeker wel aan de bak te komen.' Hoekstra's flegma stond een basisplaats bij PSV in de weg en hij deed in de zomer serieuze pogingen om te verkassen. Toen al viel de naam van Ajax, maar ook die van Feyenoord en die van Queens Park Rangers. Meest serieuze kandidaat was Roda JC. Hoekstra zag veel in een hereniging met Huub Stevens, de man die hem op het voetbalinternaat had geschoold. 'Stevens zag het helemaal in me zitten. Hij motiveerde me, gaf me van tijd tot tijd op m'n flikker. Voor zo'n man ga je door het vuur.'

Een ruil met Iwan mislukte omdat de Pool zijn heil zocht bij Feyenoord. Hoekstra moest Roda vervolgens twee miljoen kosten en dat bleek te begrotelijk. Stevens: 'Ik zou hem er graag bij hebben, maar wij kunnen de transfersom niet betalen.'

Een half jaar later vangt PSV drie miljoen, maar versterkt daarmee wel een concurrent voor de landstitel. De aanhang is een aantrekkelijk speler armer, maar een yell rijker: Als het lente wordt, dan sturen wij Hoekstra naar Amsterdam.

In de woorden van Henk Spaan:

De eerste ijsman loopt te venten

Steeds zachter wordt het weer

Bart Jungmann

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden