Een 4,7 voor Balkenende

Gevraagd om een rapportcijfer voor het kabinet-Balkenende geven de kiezers niet meer dan een 4,7. Het economische beleid en de veiligheid scoren een vijf, voor de steun aan de minima geven de kiezers een 4....

Uit een onderzoek van TNS NIPO en de Universiteit vanAmsterdam, dat in opdracht van de Volkskrant werd verricht,blijkt zonneklaar dat de kiezers hun buik vol hebben van decoalitie van CDA, VVD en D66. Premier Balkenende genoot driejaar geleden, bij het begin van zijn tweede kabinet, hetvertrouwen van 62 procent van de kiezers. Dat is nu nog maar 26procent. Een kwart van de kiezers wil een nieuwe coalitie metVVD en CDA, terwijl 42 procent de PvdA in de regering wil.Eenderde van de ondervraagde kiezers spreekt geen voorkeur uitover de samenstelling van een nieuw kabinet.

PvdA-leider Bos komt als grote winnaar uit hetverkiezingsonderzoek naar voren. Bos wordt veel sympathieker énveel bekwamer gevonden dan Balkenende. De aankondiging van dePvdA-voorman drie maanden geleden premier te willen worden, isbij de kiezer goed gevallen. In zijn persoonlijke programma Ditland kan zoveel beter onderstreept Bos dat het gebrek aanvertrouwen in de politiek ter herleiden valt tot gevoelens vanonzekerheid over de toekomst. Hij wil daaraan tegemoetkomen doorde hervormingsdrift, het handelsmerk van dit kabinet, tetemperen, in plaats van aan te wakkeren.

Herstel van de koopkracht heeft de topprioriteit van dekiezer. De coalitie gokt erop dat zij kan profiteren van eenaantrekkende economie. Maar de kiezers zullen Balkenende niet alsbrenger van die voorspoed zien en hem daar voor belonen. Daarvoorzit het gebrek aan vertrouwen in zijn kabinet te diep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden