Eef Hoos duikt op in onderzoek naar Maddy

De Haagse Al Capone duikt op in het onderzoek naar Madeleine Mc Cann. Donderdag doorzocht de Portugese politie het dierencrematorium van Eef Hoos in Portugal....

ANP

Het crematorium Creon Starlight ligt op 50 kilometer afstand van Praia da Luz. Het Britse meisje Maddy verdween daar op 3 mei. ‘De agenten vroegen me drie keer of ik de ouders van het meisje had gesproken of ze kende’, zei Hoos. De Hagenaar ontkent contact te hebben gehad met de McCanns en zegt ze ook niet te kennen.

Hoos vermoedt dat zijn ex-echtgenote de kwade genius is achter de geruchten dat hij iets met de zaak Madeleine te maken zou hebben. ‘Zij probeert hem al lange tijd in een kwaad daglicht te stellen. Deed eerder aangifte tegen hem, maar die zaak leidde in Portugal tot een vrijspraak’, zegt advocaat Peter Plasman, namens Hoos. De politie zou hebben aangegeven niet meer dan een gerucht te onderzoeken.

Eef Hoos stond aan het hoofd van het beruchte Scheveningse incassobureau Toetanchamon. Deze organisatie hield de Haagse regio eind jaren ‘80 in zijn greep met een reeks brandstichtingen en aanslagen. Hoos richtte zijn pijlen op Sijthoff Pers nadat de Haagsche Courant negatief berichtte over Toetanchamon. In het hoofdkantoor van de uitgever ontplofte een autobom.

Toen het incassobureau een vergunning werd onthouden, moesten overheidsinstellingen het ontgelden met aanslagen op een politiebureau en een kantoor van de sociale dienst. Ook Adri Duivesteijn, toenmalig wethouder van Den Haag, maakte kennis met Hoos’ praktijken. De wethouder stak een stokje voor plannen van Hoos en werd bedankt met een bureaulamp vol explosieven. De gevolgen bleven uit omdat de stoppen doorsloegen bij het insteken van de stekker.

Hoos bleef altijd ontkennen iets met de aanslagen te maken te hebben, maar belandde wel in de gevangenis. Hoos wierp zich daarna op als belangenbehartiger van (ex-)gedetineerden. Hij gaf het blad The mis-Take uit, dat werd verspreid in gevangenissen en was grondlegger van de stichting Themis. Het kantoor van Themis in Almere ging in 1999 in vlammen op. Hoos wilde het pand herbouwen en een opvang beginnen voor oud-bajesklanten. Om dat te voorkomen kocht een omwonende kocht het pand op. Hoos nam de wijk naar Portugal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden