Edwin Winkels, Mike Boddé en Gilles van der Loo

Drie gratis boeken in de campagne 'Nederland Leest', een voetbalroman, de ode aan een verdronken vriend en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

Morten

Dat de Stichting CPNB zoekende is, bleek al door de plotselinge aankondigingen dat de evenementen Manuscripta en Vers voor de Pers verdwijnen, en dat het Boekenbal in 2017 niet meer in de Amsterdamse Stadsschouwburg plaatsvindt. De manifestatie Nederland Leest, vanaf 1 november aanstaande, zal bovendien niet meer om één boek draaien maar om een thema. De komende maand organiseert de stichting debatten in bibliotheken rond het thema 'democratie'. Drie boeken worden gratis uitgedeeld: Heer van de vliegen van William Golding uit 1954, Liefde en schaduw van Isabel Allende uit 1984, en Morten van Anna Levander uit 2014, quasi-Scandinavisch schrijverspseudoniem van het journalistenduo Annet de Jong en Dominique van der Heyde. In deze Nederlandse poging tot navolging van de sublieme Deense serie Borgen gaat het om een ambitieuze liberale politicus in Den Haag die minster-president wil worden, zijn spindoctor en het volk dat alles maar moet slikken. Vraag die voor discussies moet zorgen in de bieb: is de parlementaire democratie de minst slechte bestuursvorm?

Anna Levander, CPNB; gratis.

De laatste zaterdag

Bijna zesendertig jaar heeft Sjaak Viver gevoetbald, als veertiger is de dag van zijn afscheidswedstrijd aangebroken. De avond tevoren heeft hij nog gezaalvoetbald. Had hij beter niet kunnen doen; pijn in de onderrug. Misschien de laatste in een reeks van blessures, naast triomfen, nederlagen, vriendschap en romantiek. De laatste zaterdag is een voetbalroman van Boudewijn Smid, die eerder de wielerroman Op de helling schreef.

Boudewijn Smid, Thomas Rap; €19,99

null Beeld
Beeld

Het jasje van Luis Martín

De wijnhandelaar Gijs Thio verdween vijf jaar geleden. Wekenlang werd hij vermist. Overal in Amsterdam hingen zijn vrienden posters en spandoeken op, met het verzoek mee te helpen zoeken. Later bleek hij te zijn verdronken, en dat er geen sprake was van een misdrijf. De beste vriend van Thio sinds de jaren negentig, schrijver Gilles van der Loo (1973), blikt in de roman Het jasje van Luis Martín terug op zijn vriend, de beste barman van Amsterdam, en diens leermeester. De gebruikelijke waarschuwing voorafgaand aan fictie luidt dit keer: 'Er zijn altijd overeenkomsten met bestaande personen.'

Gilles van der Loo Van Oorschot; €18,99

null Beeld
Beeld

Oogsteen

De voormalige klinisch-farmaceutisch analiste van een ziekenhuisapotheek Hester Knibbe (70) debuteerde in 1982 als dichteres en schreef sindsdien een tiental bundels. In Oogsteen is een groot deel van haar oeuvre uit vijfendertig jaar gebundeld; slechts één gedicht uit het debuut, maar bijvoorbeeld wel de integrale versie van Archaïsch de dieren (2014), waarvoor ze werd bekroond met de VSB Poëzieprijs: 'Aan het spit draait het lam, poten/ gebonden, kop nog verbijsterd. Denk// eeuwen aan tijd weg, sta je plots naast/ een oud offer.'

Hester Knibbe, De Arbeiderspers; €29,99

null Beeld
Beeld

Twaalf jaar onschuldig in de cel

Op een middag in september 2003 wordt Romano van der Dussen na een bezoek aan het strand aangehouden door twee politieagenten. Of hij even wil meekomen naar het bureau. Van der Dussen heeft geen idee wat hij daar zou moeten zoeken en weigert, waarna hij met een gummiknuppel wordt bewerkt en in de auto wordt geduwd. Vanaf dat moment zal hij twaalf jaar in gevangenschap doorbrengen, ten onrechte verdacht van en veroordeeld voor aanranding en verkrachting. In februari van dit jaar is hij pas vrijgesproken. Schrijver en journalist Edwin Winkels tekende Van der Dussens horrorstory feitelijk en met veel gevoel voor detail op in Twaalf jaar onschuldig in de cel.

Edwin Winkels, Brandt, €17,50

null Beeld
Beeld

Lekkere stukken

Een boek met bijbehorende Spotify-lijst: in Lekkere stukken verzamelt Mike Boddé de allermooiste muziek die hij kent. Hij banjert dwars door alle stijlen en weet daarbij de open deuren soepeltjes te vermijden. Keith Jarrett, maar dan niet het mooie maar overbekende Köln Concert, nee: Prism, 'het allermooiste wat Jarrett ooit op plaat heeft vastgelegd'. Sjostakovitsj en Otto Ketting, maar ook Joni Mitchell en zelfs Trijntje Oosterhuis en zélfs Julien Clerc: wat nou guilty pleasures? Gewoon, pleasures.

Mike Boddé, Balans, €17,50

null Beeld
Beeld

Bruine bonen en kouseband

Twee mannen, één naam: Max Woiski. Senior leefde van 1911 tot 1981, junior van 1930 tot 2011, beiden waren muzikant. In Bruine bonen en kouseband tekent Patrick van den Hanenberg de levensverhalen van vader en zoon op. Hij beschrijft en passant de benepen ontvangst van de zwarte muziek in Nederland in de jaren dertig door gevestigde musici en componisten: Matthijs Vermeulen omschreef jazz als 'afval, gearrangeerd door halfwassen muzikanten' en Willem Pijper sprak van 'oud vuil, samengeraapt op alle belten van voor de oorlog'.

Patrick van den Hanenberg, Nijgh & Van Ditmar, €22,50

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden