Edwards zet vroeg en hoog in op Iowa

DES MOINES (ANP) - De Democratische presidentskandidaat John Edwards laat ondanks het feit dat de eerste voorverkiezingen pas over tien maanden plaatshebben, er nu al geen gras over groeien. De kandidaat stuurt deze week 70.000 dvd's naar kiezers in de staat Iowa.

Daarop staat een uiteenzetting van zijn plannen voor een universeel stelsel voor gezondheidszorg. Het dvd-avontuur van Edwards is volgens het nieuwe dagblad The Politico, dat zich alleen op politiek richt, de eerste omvangrijke actie om het electoraat in de aanloop naar de voorverkiezingen en presidentsverkiezingen van 2008 direct te bereiken.

De bedoeling is een boodschap te verspreiden onder meer mensen dan alleen diegenen die kijken naar televisiespotjes of naar shows waar kandidaten aankondigen dat ze meedoen aan de race.

John Kerry

De running mate van John Kerry in 2004 heeft het vuurtje dat hij in dat jaar in Iowa had gestookt - en dat hem in januari 2004 de tweede stek bezorgde in de voorverkiezingen - brandend gehouden. Edwards heeft het echter moeilijk. Volgens recente peilingen begint hij zijn voorsprong langzaam te verliezen.

Tien dagen terug kon hij rekenen op de steun van 24 procent van de geregistreerde Democraten in de landbouwstaat. Zijn tegenstanders die kunnen buigen op een popster status, Hillary Clinton en Barack Obama, staan beiden op 18 procent.

De twee Democratische topfavorieten ontmoetten elkaar zondag in Selma, Alabama, tijdens een herdenkingsoptocht voor de befaamde burgerrechtenmars van 7 maart 1965. In tegenstelling tot bij hun recente botsing over fondsenwerving in Hollywood, liepen de twee eensgezind mee. Dat kan echter niet verbloemen dat de twee nu al een verbeten strijd uitvechten over de steun van het zwarte electoraat binnen de partij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden