Edward VIII wilde 'tijdelijke abdicatie' om Wallis Simpson

De Britse koning Edward VIII dacht één dag voor zijn gedwongen abdicatie in december 1936 dat hij later zou kunnen terugkeren op de troon....

Dit blijkt uit officiële overheidsdocumenten die gisteren zijn vrijgegeven, 66 jaar nadat het Britse koningshuis de grootste crisis uit zijn geschiedenis beleefde. Dat de geheimhouding is opgeheven heeft te maken met de dood van koningin-moeder Elizabeth vorig jaar. Als gevolg van de abdicatie van Edward VIII werd haar man Bertie de nieuwe Britse koning George VI en zij koningin.

Edward VIII, die pas in januari 1936 koning was geworden, werd elf maanden later door de regering gedwongen af te treden, omdat hij wilde trouwen met de gescheiden Wallis Simpson.

Op 9 december 1936 - één dag voordat bekend zou worden gemaakt dat de koning de troon zou opgeven - was Edward zeer gespannen en bitter. In het allereerste concept van zijn abdicatiespeech, die door Winston Churchill was geredigeerd en herschreven, is de koning vol zelfmedelijden en wil hij zijn spijt uiten over het feit dat Wallis Simpson geen koningin heeft mogen worden.

Edward had onder meer willen zeggen dat hij alleen gesterkt door een gelukkig huwelijksleven de zware last van het koningschap zou kunnen dragen en dat hij vastbesloten was te trouwen met de vrouw die hij beminde. 'Nu ik jullie eindelijk in vertrouwen heb kunnen nemen, zal ik voor enige tijd vertrekken, zodat jullie je rustig en kalm kunnen bezinnen op de nieuwe situatie. Niets is mij liever dan dat ik binnenkort zal terugkeren.'

De koning hoopte dat het volk de motieven voor zijn huwelijk beter zou begrijpen dan premier Stanley Baldwin. Maar de premier verbood de koning deze rede uit te spreken. Niet alleen was hij bang voor een volksopstand, ook vreesde hij dat Churchill een scheuring in de Conservatieve Partij zou veroorzaken. Churchill zou plannen hebben gehad om een nieuwe koningsgezinde partij op te richten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.