Edna O'Brien, Meindert Fennema & Kader Abdolah

Een herziene versie van de biografie over onze eigen polder-Trump, Geert Wilders, nieuw werk van Edna O'Brien en Kader Abdolah, en andere net verschenen titels.

Kader Abdolah - Salam Europa! Beeld
Kader Abdolah - Salam Europa!Beeld

Edna O'Brien - De rode stoeltjes

Ze was bezig met een nieuwe roman, zei Edna O'Brien in 2013 in een interview in de Volkskrant, maar ze wilde nog niet zeggen waarover die zou gaan. Vorig jaar verscheen het boek van de nu 86-jarige auteur, dat is vertaald door Paul Bruijn en Molly van Gelder als De rode stoeltjes. Het gaat over een gezochte oorlogscrimineel uit de Balkan die zich in een Iers dorpje vestigt als gebedsgenezer. 'Zijn naam ligt op eenieders lippen. Dr. Vlad zus en dr. Vlad zo. Hij heeft wonderen verricht, vrouwen beweren dat ze zich al na twee behandelingen energieker voelen (...) Eerdaags loopt dr. Vlad net als Jezus over het water.'

Christine Otten - We hadden liefde, we hadden wapens

De zwarte verzetsstrijder Robert Franklin Williams predikte dat 'negers' zichzelf met geweld zouden verdedigen als ze door blanken werden aangevallen. In 1961 moest hij vluchten uit Monroe (North Carolina) om aan kidnapping door de Ku Klux Klan of de FBI te ontkomen. Met zijn vrouw en twee zonen bracht Williams acht jaar door in Cuba en China. In de roman We hadden liefde, we hadden wapens geeft Christine Otten het woord aan zoon John C. Williams (1950), die ze zelf twee jaar geleden uitgebreid sprak.

Bette Adriaanse - Post voor Rus Ordelman

Ineens valt er bij gewoontedier Rus Ordelman (25) een witte envelop in de bus. Dat is vreemd. Hij krijgt nooit post. Nadat hij het postkantoor heeft gevonden en een nummertje getrokken, bezorgt hij de brief terug, met de mededeling nooit meer post te willen ontvangen. Zo begint Post voor Rus Ordelman, het debuut van Bette Adriaanse (1984), die studeerde aan de Rietveld Academie, creative writing volgde in Oxford en afwisselend in Amsterdam en Londen woont. De roman verscheen eerst in het Engels als Rus Like Everyone Else.

Bette Adriaanse - Post voor Rus Ordelman Beeld
Bette Adriaanse - Post voor Rus OrdelmanBeeld

Kader Abdolah - Salam Europa!

Een docent oriëntalistiek aan de Universiteit van Amsterdam, Sjeed Djamal, doet een 19de-eeuwse reis naar Europa van een Perzische sjah na en komt zo tot een reeks verhalen over Europa 'in de stijl van oude Perzische vertellingen'. Salam Europa! heet de nieuwe roman van Kader Abdolah, en voor wie het niet wist: salam betekent 'groeten, gezondheid en vrede, dus proost'.

Ariejan Korteweg en Eline Huisman - Lobbyland

Lobbyen: niemand die precies weet wat het betekent, schrijven Ariejan Korteweg en Eline Huisman in Lobbyland. 'Lobbyen, dat was zo'n vaag Haags werkwoord. Meestal een verbastering van het Engels, net als spinnen of framen. Woorden met een negatieve bijklank omdat ze op manipulatie duiden: je laat de ander iets doen wat hij niet wil, zonder dat hij het doorheeft.' Met hun boek willen Korteweg en Huisman de lobby uit de hoek van de incidenten halen. Is de lobby de smeerolie van de poldermachine, of vooral een middel om het Binnenhof als gesloten circuit in stand te houden?

Meindert Fennema - Geert Wilders - Tovenaarsleerling

In 2010 publiceerde hoogleraar politieke theorie aan de UvA Meindert Fennema zijn biografie over onze eigen polder-Trump, waarover enige ophef ontstond vanwege de in een biografie ongebruikelijke vermenging van feiten, meningen en verzinsels. Nu ligt er een geactualiseerde en herziene editie van Geert Wilders - Tovenaarsleerling. Het eindoordeel over Wilders laat Fennema aan de lezer, aangezien het hem 'vooralsnog onmogelijk' lijkt. In de lijst met namen die Fennema bedankt, ontbreekt zijn hoofdpersoon. 'Helaas kan ik Geert Wilders niet bedanken. Hij heeft op mijn brief, e-mail en sms nooit gereageerd.'

null Beeld
Beeld

Johannes von Borstel - Je mooie motor & Katy Bowman - Barefoot

Lang was het brein het cruciale onderdeel van het lichaam, daarna waren het de darmen, toen weer het brein en nu is het het hart. O, én de voeten. In Je mooie motor legt de jonge Duitse cardioloog in opleiding Johannes von Borstel opgewekt en à la Giulia Enders (de schrijfster van De mooie voedselmachine, over de darmen) uit hoe het hart werkt en hoe je het fit kunt houden. In Barefoot legt biomechanicus Katy Bowman uit waarom je je voeten zo vaak mogelijk moet ontdoen van hun knellende schoeisel: 'Je krijgt de hele tijd een voetreflexmassage, vooral als je buiten ook over kiezels, schelpjes e.d. gaat - een weldaad voor je organen.'

Lee Child - Onder de radar

In het 21ste deel van de populaire Jack Reacher-reeks van Lee Child gaat Reacher terug in de tijd. Het is 1996 en Reacher is nog militair. Hij wordt in Onder de radar naar Hamburg gestuurd, waar een jihadistische cel veel geld zou hebben geboden voor een geheim Amerikaans wapenstelsel. Onze held ontpopt zich zowaar als teamplayer. Jack in een grote Duitse stad: het is even wennen. Atypisch, maar fijn deel in de reeks.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden