Edhi (88), Pakistans geliefdste en indrukwekkendste welzijnswerker, overleden

Tienduizenden Pakistanen zijn vandaag in de hoofdstad Karachi afgekomen op de staatsbegrafenis van de legendarische welzijnswerker Abdul Sattar Edhi (88). Edhi overleed gisteren, tot groot verdriet van vrijwel alle inwoners van het land.

Redactie
Abdul Sattar Edhi Beeld ap
Abdul Sattar EdhiBeeld ap

Zijn familie maakte gisteren bekend dat hij na een lang ziekbed in het ziekenhuis was overleden. Onmiddellijk stroomden van over de hele wereld de condoleances binnen. Hij stond bekend als de 'Engel van Genade' vanwege zijn welzijnswerk.

Edhi begon als twintiger met hulp van buurtgenoten de eerste gratis medische kliniek in de stad Karachi. Kort daarna kocht hij een gedeukte personenauto en maakte er Pakistans eerste privé-ambulance van. Hij vervoerde zieken gratis naar zijn kliniek en verzamelde lijken uit goten van sloppenwijken en gaf ze een menswaardige begrafenis. 'Het voelde als mijn plicht als mens', zei hij in 2010 tegen de Volkskrant, terugkijkend op zijn leven. 'Het was duidelijk dat de overheid niets voor deze mensen ging doen.'

Decennia later was er weinig veranderd. Edhi waste, ook op de dag dat correspondente Natalie Righton hem sprak, weer met zijn blote handen het opgedroogde bloed van de lichamen van vermoorde of gestorven Pakistanen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

Uit het artikel dat zij toen schreef:

'In het land waar verkeersagenten erom bekendstaan smeergeld te vragen aan passerende auto's, gebeurt iets wonderlijks als Edhi voorbijkomt: de agenten salueren voor de oude Pakistaanse man en stoppen alle voertuigen, zodat hij snel het kruispunt kan oversteken.

Edhi is geen dikbetaalde politicus, integendeel. Edhi is een hulpverlener, een humanist pur sang, en misschien wel het grootste sprankje hoop dat het verder zo corrupte en door terrorisme verscheurde Pakistan heeft. Als Edhi door de armoedige straten van Karachi loopt, buigen voorbijgangers voor hem, een oud vrouwtje valt op haar knieën en dankt hem met betraande ogen.'

(...)

'Hij draagt, zoals altijd, tweedehands kleding uit een donatiebak. Terwijl de Pakistaanse overheid ruim een kwart van haar budget reserveert voor defensie-uitgaven, gaat er minder dan 1 procent naar gezondheidszorg. Edhi is dus hard nodig. De vloot van Edhi is inmiddels uitgegroeid van één gedeukt autootje tot 1.250 ambulances.

Wie een sirene hoort in Karachi of welk Pakistaans dorp dan ook, ziet even later vrijwel zeker een klein wit Suzuki-busje voorbij scheuren met daarop in rode letters Edhi's naam. Edhi zelf reist altijd per ambulance, ook als hij voor een boodschap de deur uitgaat. 'Dat is voor het geval dat we een gewonde tegenkomen die hulp nodig heeft.'

In de andere ambulances van Edhi's vloot zitten veelal 'vrijwilligers', mensen die voor een habbekrats een tijdje meewerken. Ze arriveren vaak als eerste op de plek van een ongeluk en ruimen lijken en gewonden bijeen na de zoveelste zelfmoordaanslag. Toen de vermoorde journalist Daniel Pearl van The Wall Street Journal in mei 2002 door de politie werd gevonden in Karachi, was het Edhi zelf die zijn lichaamsdelen, alle tien uiteengehakte stukken, verzamelde en naar het mortuarium bracht voor zijn familie. 'Ze moesten hem identificeren aan de hand van zijn haar', zegt Edhi, terugdenkend aan die dag.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Edhi Foundation

De Edhi Foundation was in 2010 uitgegroeid tot een vloot van 1250 rijdende ambulances, 2 medische vliegtuigen, 1 helikopter en 28 reddingsboten. Er zijn 325 welzijnscentra in Pakistan, waaronder 14 weeshuizen, 2 vrouwen- en 2 vaccinatieklinieken, 2 verpleegstersopleidingen, 20 apotheken en 20 gaarkeukens.

1 adoptiebureau: 16.500 kinderen vonden reeds nieuwe (Pakistaanse) ouders

1 noodhulpbureau: deelt eten, dekens en kleding uit na rampen in Pakistan en in het buitenland, onder meer in Sri Lanka (tsunami, 2004) en de VS (orkaan Katrina, 2005)

Jaarbudget: 200 miljoen roepie (1,7 miljoen euro). Edhi accepteert alleen privédonaties van Pakistanen. Donaties van regeringen worden geweigerd. Hulp is veelal gratis, soms wordt een symbolische bijdrage gevraagd. Edhi bezit een erecertificaat van het Amerikaanse Rode Kruis en krijgt openlijk adhesie van onder anderen de dalai lama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden