Edese school moet allochtonen aannemen

De school in Ede die een quotum wil vaststellen voor allochtone leerlingen is teruggefloten door minister Van Bijsterveldt. 'Selecteren op etnische achtergrond wordt niet getolereerd', zei de minister van Onderwijs dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - De Onderwijsinspectie heeft aangekondigd te zullen ingrijpen als de school doorgaat op de ingeslagen weg. Toch zei de directeur van de vereniging van schoolbesturen waaronder de bewuste school valt, Henk Bijl, dinsdag dat hij geen reden ziet om af te wijken van de verhouding die hij wil laten ontstaan tussen allochtone en autochtone leerlingen. Volgens hem vormt de school een betere afspiegeling van de bevolkingssamenstelling van Ede als slechts 1 op de 5 leerlingen van allochtone komaf is.

In de Edese politiek is vooralsnog weinig enthousiasme voor het voornemen van de school. CDA en ChristenUnie spreken van discriminatie, de VVD vindt het plan 'principieel onjuist' en volgens D66 is het zelfs onwettig.

Maar SP-Kamerlid Sadet Karabulut en PvdA-Kamerlid Martijn van Dam namen het op voor de school. Karabulut wierp minister Van Bijsterveldt voor de voeten dat gemengde scholen belangrijk zijn om de taal en de Nederlandse normen en waarden te leren. Van Dam voegde daaraan toe dat een ruime meerderheid van de allochtone leerlingen nog altijd naar een zwarte school gaat. 'En een schoolbestuur in Ede dat daar iets aan wil doen, staat er alleen voor. Waarom pakt de minister het maatschappelijke probleem niet aan?'

Van Bijsterveldt antwoordde daarop dat de verantwoordelijkheid voor het laten ontstaan van gemengde scholen lokaal ligt. Ze noemde Nijmegen als voorbeeld. De gemeente geeft kinderen daar een bindend schooladvies, zodat witte kinderen in hun eigen wijk naar school gaan in plaats van met z'n allen naar een witte school erbuiten.

In Ede ontstond vooral commotie omdat de huidige leerlingen tijdelijk gehuisvest zouden worden in een ander schoolgebouw, terwijl de school zou worden gerenoveerd. Deze leerlingen, die overwegend een allochtone achtergrond hebben, zouden na de opknapbeurt niet mogen terugkeren in het nieuwe schoolgebouw

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden