Ede wil in gesprek met probleemjongeren

ARNHEM Ede gaat in gesprek met de slecht geïntegreerde jongeren uit de gemeente. Zowel met de Marokkaans-Nederlandse jongeren in de probleemwijk Veldhuizen als met de probleemjongeren die in het buitengebied wonen....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Dat staat in het dinsdag gepresenteerde plan ‘Het verschil mag er zijn, samenleven in Ede’. Jongeren kunnen eerst zelf op de voorstellen reageren. Daarna komt half september de gemeenteraad aan bod.

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat de beide groepen met soortgelijke problemen kampen. Ze zijn slecht geïntegreerd en staan negatief tegenover gezag. De gemeente kiest daarom voor een integrale aanpak van risicojongeren.

Met name Veldhuizen haalde landelijk het nieuws door amokmakende Marokkaans-Nederlandse jongeren. Buschauffeurs weigerden vorig jaar door de wijk te rijden. Een geweldsexplosie bij het sluiten van een buurtkeet vorig jaar is een voorbeeld van de problemen die jongeren in het buitengebied veroorzaken.

In tegenstelling tot het buitengebied lopen in Veldhuizen al tal van projecten om de jeugd te ondersteunen. Met de projecten die goed lopen, gaat Ede door. Aan andere, zoals dat van de buurtvaders, wordt extra aandacht besteed. Daarnaast komen er maatschappelijke debatten en zullen politici niet alleen bij problemen maar ook op feesten aanwezig zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden