Eddy Merckx wint

Is Eddy Merckx een betere wielrenner dan Lance Armstrong? De Utrechtse hoogleraar Wim Meeus hield het wielrennen onder het statistische fileermes...

Marc van den Broek

De Utrechtse hoogleraar Wim Meeus van de faculteit Sociale Wetenschappen hield het wielrennen onder het statistische fileermes. 'Er zijn ranglijstjes van wielrenners maar die zijn gebaseerd op de prestaties zonder enige weging. Weinig exact. De wielercompetitie 2003 is niet te vergelijken met die in 1950.' Merckx voert alle ranglijsten aan, vanwege zijn enorme aantal overwinningen begin jaren zeventig.

De hoogleraar sloeg aan het rekenen om de prestaties van Merckx en Anquetil te kunnen vergelijken met Armstrong. Hij begon zijn onderzoek met het jaar 1950. Zijn werkwijze was eenvoudig. Meeus keek naar de gemiddelde snelheid in de Tour, Giro en vijf beroemde klassiekers. 'Hoe sneller er wordt gekoerst, hoe moeilijker het is om te winnen', stelt Meeus. In de jaren vijftig snelde Anquetil met een gang van bijna 35 kilometer per uur naar Parijs, Armstrong haalde in 2002 iets meer dan 39 kilometer per uur.

De socioloog zegt erbij dat meer factoren van invloed zijn op de snelheid. Het materiaal en de verzorging zijn beter, de etappes korter, maar volgens hem is de gemiddelde snelheid toch te gebruiken als maat.

Ook keek hij of dezelfde renner twee of meer wedstrijden wint in één seizoen. Als steeds dezelfde coureur op het hoogste podium staat, is er weinig concurrentie en nauwelijks competitie.

Ook vergeleek Meeus het aantal renners dat Parijs haalde. Als iedereen op de Champs Elysées finisht, is er veel competitie en het winnen van de wedstrijd lastig. Met Anquetil reed 55 procent van de gestarte renners naar Parijs. Armstrong wist zich bij de finish vergezeld door ruim driekwart van het peloton.

Met een in de sociologie gebruikelijke statistische werkwijze analyseerde Meeus de gegevens. Hij constateerde dat de wielercompetitie in de jaren 2000-2002 17 procent zwaarder is dan tussen 1950 en 1959. Voor de jaren negentig is dat 12 procent. De jaren zeventig gaan 5 procent lichter door het leven, door de dominantie van Merckx.

Met deze uitkomst hield Meeus het lijstje met de beste renners tegen het licht, te vinden op www.cyclingranking.com. Elke renner krijgt punten op grond van zijn klassering waarbij de zwaarte van de koers belangrijk is.

Meeus maakte een aangepaste lijst. De score van Armstrong werd met 17 procent verhoogd en die van Merckx met 5 procent verlaagd. Anquetil kreeg 2 procent extra.

De ranglijst veranderde een beetje. Merckx blijft de grootste, dat zal wel zo blijven, hoe je ook rekent. Joop Zoetemelk stijgt van negen naar zeven, Armstrong van 87 naar 61. Zelfs gecorrigeerd voor de zwaardere competitie van nu komt de Amerikaan, ondanks zijn vier zeges in de Tour, niet in het spoor van de wielerhelden van vroeger.

De verklaring is simpel: Armstrong stemt zijn seizoen af op de Tour en laat de klassiekers links liggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden