Ed Miliband nieuwe leider Labour

Ed Miliband heeft in de Britse politiek voor een sensatie gezorgd door zijn oudere broer David te verslaan in de race om het leiderschap van de Labourpartij. De 40-jarige Londenaar versloeg David Miliband (45), de ex-minister van Buitenlandse Zaken, met enkele tienden van procenten.

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

David Miliband gold de afgelopen maanden als favoriet, en had ook de sterke voorkeur van het partij-establishment. De jongste en meer linkse van de Milibands maakte een geschokte indruk nadat hij, in een hal met enkele duizenden partijleden en journalisten, was gepresenteerd als de opvolger van Gordon Brown. Het lukte hem zelfs niet te lachen. 'Vandaag heeft een nieuwe generatie het roer overgenomen bij Labour', zo besloot hij zijn korte overwinningstoespraak, waarin hij ook zei dat hij 'heel veel' van zijn broer hield.

Aangeslagen

Een aangeslagen David Miliband liet zich in de eerste uren na bekendmaking niet zien. Er waren vier stemronden nodig voordat Ed de vereiste meerderheid kreeg. Tot de voorlaatste ronde had zijn broer nog een voorsprong. Drie miljoen Britten hadden hun stem uitgebracht. Bij het kiezen van een Labourleider mogen drie groepen hun stem uitbrengen: de Lagerhuisleden en europarlementariërs, de partijleden en tot slot enkele miljoenen vakbondsleden.

Doorslag

Deze laatsten gaven de doorslag; David Miliband was favoriet bij de leden en de volksvertegenwoordigers. De verkiezing van Ed, die eerder onder meer minister van Energie was, betekent hoogstwaarschijnlijk dat Labour een draai naar links zal maken. Waar David meer in de marktgerichte traditie van Tony Blair staat, heeft Ed tot dusver meer nadruk gelegd op de rechten van werknemers en het beschermen van de publieke sector.

De komende dagen houdt Labour zijn congres in Manchester. De partij moet nu beslissen wie de tweede man wordt naast Ed Miliband om de portefeuille van schaduwminister van Financiën te vervullen. Ed Balls, voorheen minister van Onderwijs, geldt als een van de favorieten voor deze post.

.

Ed Miliband (r) met zijn broer David. (AFP) Beeld
Ed Miliband (r) met zijn broer David. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden