Ed Maas nieuw mikpunt LPF-fractie

Tussen het bestuur en de Tweede-Kamerfractie van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) loopt de spanning opnieuw op. De fractie vindt dat bestuurder en geldschieter Ed Maas te lang treuzelt met het uitschrijven van een algemene ledenvergadering waar een nieuw bestuur moet worden benoemd....

Van onze verslaggever

De fractie reageert op de groeiende onvrede bij een deel van de achterban over de positie van Maas. Die kreeg in juli van de partijoprichters John Dost en Peter Langendam een tijdelijk mandaat om de ledenadministratie van de LPF op orde te brengen en inzicht te verschaffen in de financiële situatie. De LPF bouwde in de eerste maanden van haar bestaan schulden op van zeker 300 duizend euro, onder meer door de geldverslindende verkiezingscampagne.

Bestuurder Maas heeft sinds zijn benoeming echter weinig meer van zich laten horen. De fractie en de leden zeggen geen idee te hebben wat hij precies aan het doen is.

De irritatie hierover is aangewakkerd door uitlatingen van Maas dat de volgende algemene ledenvergadering wat hem betreft pas eind dit jaar wordt gehouden in plaats van in september, zoals eerder beloofd.

Maas zegt meer tijd nodig te hebben om de organisatie van LPF op te tuigen en de schulden te saneren.

In de achterban is hierover beroering ontstaan en ook de fractie vindt dat Maas er te veel een onemanshow van maakt. Kamerlid Fred Schonewille vindt dat hij het mandaat dat hij als puinruimer begin juli kreeg, veel te ver doorvoert.

Maas is daarentegen van plan een managementteam rond hem te benoemen dat grondig orde op zaken stelt en vervolgens de ledenvergadering uit te schrijven. Schonewille wijst dat voornemen af als 'absurd en ondemocratisch'. 'We moeten zo snel mogelijk een democratisch gekozen partijleiding krijgen. Daarom moet die algemene ledenvergadering er gewoon komen.'

Schonewille zegt helemaal niet van multimiljonair Maas te verwachten dat hij het schulden probleem oplost. 'Dat is een probleem van het oude bestuur' (Dost en Langendam, red).

Het Tweede-Kamerlid is niet bang dat de schuldeisers de stekker eruit zullen trekken. 'Dan gaat de partij maar failliet. Daar heeft de fractie helemaal niets mee te maken. Het is niet ons probleem. Dost en Langendam zijn verantwoordelijk.'

Daar denkt Maas zelf anders over. Hij reageert vanaf zijn vakantieadres verbolgen op de kritiek. Hij gaf eerder al uiting aan zijn ergernis over Kamerleden die weigeren bij te dragen aan de financiering van de LPF.

'Als mijnheer Schonewille de rekeningen wil betalen, zou ik dat zeer plezierig vinden', zegt Maas dinsdagmorgen.

Later op dag verklaart hij zelfs te overwegen op te stappen als de fractie aan hem blijft twijfelen. 'Ik ben aangesteld door Mat Herben, die zei dat de fractie voor honderd procent achter me stond. Als nu blijkt dat ze vinden dat ik het niet goed doe, wil ik ook best opstappen.

'Ik doe dit pro deo. Ik zit niet te schreeuwen om dit jobje. Ik ben vandaag nog weg als het moet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden