'Ed Maas is de Nederlandse Michail Chodorkovski '

'Meneer Ed Maas is de Nederlandse Michail Chodorkovski.' Dat is de aansprekende verklaring van advocaat Oscar Hammerstein voor het feit dat VHS-topman Maas donderdag door de financiële toezichthouder AFM werd gedwongen bekend te maken wat heel Nederland al vijf maanden weet: Maas wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen...

In januari van dit jaar werd bekend dat het OM onderzoekt of de vastgoedondernemer en LPF-financier strafrechtelijk zal worden vervolgd. 'Sindsdien is er niets veranderd', zegt persofficier Maarten Hemelaar van het parket. 'Het onderzoek loopt nog zeker enkele maanden.'

Het enige dat in de tussentijd is voorgevallen, is een verzoek van de AFM aan het parket om officieel te bevestigen dat Maas als verdachte te boek staat. 'Aan dat verzoek hebben we voldaan', zegt Hemelaar. Vervolgens liet de AFM Maas en VHS schriftelijk weten dat de betrouwbaarheid van de VHS-topman 'niet meer buiten twijfel staat'.

De AFM stelt in dezelfde brief dat het hier gaat om koersgevoelige informatie, die VHS donderdag voorbeurs via een persbericht naar buiten moet brengen. Als VHS dat nalaat, zal de AFM Euronext verzoeken de beursnotering van VHS te schorsen. Zo ver komt het niet, want VHS laat beleggers donderdagochtend inderdaad weten wat zij allang weten. Niet verwonderlijk reageert de beurs nauwelijks op het oude nieuws. De koers van VHS daalt met 0,17 procent tot 21,85 euro.

Wat bezielt de AFM? 'Dat moet u de AFM vragen', zegt persofficier Hemelaar. 'Misschien vinden ze ons onderzoek te lang duren en worden ze wat ongeduldig.' Advocaat Hammerstein van Maas en VHS vermoedt echter een 'actie beschadiging Maas'. 'Het is een Nederlandse Joekos-affaire. En dat allemaal omdat meneer Maas zijn hoofd boven het maaiveld heeft uitgestoken door de oppositie te financieren.'

Woordvoerder Drea Berghorst van de AFM zegt dat er sprake is van een 'toezichthoudersmaatregel' die losstaat van het onderzoek van het OM naar de handel en wandel van Maas. Het tijdstip van de stap van de AFM blijft echter mistig, omdat de toezichthouder niet kwijt wil wanneer het verzoek om officiële bevestiging bij het OM is gedaan. Wel dat de bevestiging 'recent' bij de AFM is binnengekomen.

Ook is er volgens Berghorst wel degelijk sprake van een nieuw feit. Maas en VHS moeten binnen enkele weken reageren op de vaststelling van de AFM dat de betrouwbaarheid van Maas aan twijfel onderhevig is. Als die reactie naar het oordeel van AFM onbevredigend is, 'kan de uiterste consequentie zijn dat Maas vertrekt uit het bestuur van VHS', aldus de AFM-woordvoerder.

De voorkennisaffaire waarom de hele zaak draait, speelde in 2003. De zakenman Eddy de Kroes, een goede bekende van Maas, bouwde toen via Staalbankiers een belang op van 10 procent in VHS. Dat gebeurde met medeweten van de VHS-topman. De transacties zijn niet gemeld, en de vraag is of De Kroes op eigen initiatief handelde, of op verzoek van Maas. Dat zou kunnen wijzen op koersmanipulatie.

De affaire kostte twee medewerkers van Staalbankiers hun baan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden